Агія Загребельська: Як роззброїти Росію за допомогою санкцій, експортного контролю і спільних зусиль

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 23 жовтня 2024 року.

Як знизити спроможності Росії нарощувати виробництво озброєнь за рахунок отримання західних комплектуючих і зробити санкційні обмеження ЄС, США та інших країн більш ефективними – говоримо з Агією Загребельською, директоркою з розвитку партнерства Ради економічної безпеки України (РЕБ). Дослідження партнерської організації NAKO виявили західні комплектуючі у північнокорейських ракетах, так званих “квазі Іскандерах” та ще багато в яких видах озброєнь РФ. Деякі поставки, завдяки обходу санкцій, не тільки не зменшуються, а, навпаки, – збільшуються. Як мінімізувати ці процеси – розповідає Агія Загребельська.

***

Принагідно нагадуємо, що фонд Дмітрія Мєдвєдєва «Наша Правда» разом із підсанкційним «Промсвязьбанком» створив «Центр беспилотных систем и технологий», який зібрав під своєю парасолькою десятки виробників озброєнь та радіосистем. Ми ідентифікували виробників fpv-дрона «Скворец», станції РЕБ «Капюшон» та інших озброєнь, які посилюють агресора у війні проти України. Ці компанії, їхні власники і керівники мають поповнити санкційні списки.