«Друзі окупації Криму» у Сербії

Блоги

Відеоблог Євгенія Лешана про Воїслава Шешеля та його родину – «друзів окупації Криму» в Сербії.

У листопаді 2017 року на форумі «друзів Криму» в окупованій Лівадії були присутні двоє депутатів парламенту Сербії. Один з них – Алєксандар Шешель – це син Воїслава Шешеля, воєнного злочинця, засудженого міжнародним трибуналом за етнічні чистки командира четників, незмінного лідера сербської радикальної партії та головного друга путінської Росії в Сербії.

Воїслав Шешель був радикальним націоналістом ще до того, як це стало мейнстрімом. Через свої шовіністичні ідеї він двічі потрапляв за грати. Воїслав Шешель допомагав Слободану Мілошевичу залізом і кров’ю єднати балканські землі, які вони вважали «сербськими». Етнічні чистки, депортації, вигнання, масові вбивства боснійських мусульман, хорватів, косівських албанців – весь цей арсенал застосовували сербські націоналісти. І безпосередньо до цього доклав руки і Воїслав Шешель.

Через це він провів під арештом Міжнародного трибуналу одинадцять років – розслідування воєнних злочинів справа довга.

Але хто вже точно був радий бачити Шешеля на волі, так це Росія. Радість була взаємною. «Сербія – наша батьківщина, а Росія – наша мати!» – проголошує Шешель за будь-якої можливості. Радикальна партія виступає за інтеграцію з Москвою – і звісно, Крим для них – з давніх давен Росія, так само як Косово – Сербія.

У грудні 2019 року в Белграді відбулася конференція «Белградський діалог: за конструктивні відносини з Росією і визнання волевиявлення народу Криму». Організаторами заходу стали Постійне представництво «Республіки Крим» при президентові Росії та «Діловий і культурний центр Республіки Крим». До Сербії для участі в конференції в’їхала потужна делегація кримських колабораціоністів. Воїслав Шешель був головним учасником та спікером цієї конференції.

Шешель і його Сербська радикальна партія на виборах у червні 2020 року вперше не потрапили до парламенту. Отже, цінність цих союзників для Москви помітно зменшилася. Але для того, аби торгувати обличчями на чергових форумах «друзів Криму» – згодяться.