«ГРОМ «Каскад». Хто воює проти України в першій російській бригаді БпЛА

Розслідування
Колаж: investigator.org.ua

Перша бригада безпілотної авіації з назвою «ГРОМ «Каскад» сформована в російській окупаційній армії у жовтні 2023 року і підпорядкована Військово-космічним силам ЗС РФ. Ініціатором створення був Дмітрій Саблін, депутат Державної думи, який у перший рік вторгнення добровільно мобілізувався і нібито й командує бригадою. До складу «ГРОМ «Каскад», за останніми даними Сабліна, входять 54 розрахунки БпЛА, що воюють по всьому фронту, маючи на озброєнні щонайменше 10 видів розвідувальних і ударних безпілотників, включаючи «ланцети», zala, «орлани», «суперками». «Каскад» просто кишить депутатами і чиновниками  усіх рівнів, через що його називають «придворним». При цьому кількість уражень техніки ЗСУ тут обраховують у кілька тисяч одиниць. Центр журналістських розслідувань ідентифікував командирів підрозділів бригади, а також волонтерів з молодіжок «Боевого братства» і «Единой России», які брали участь у депортації маріупольців до РФ, а потім пішли служити в «Каскад». Також ЦЖР шукав та верифікував інформацію про ділянки фронту, де воювали «каскадівці», та результати їхньої «роботи», серед яких – і наведення ударів на цивільні об’єкти. 

Для початку нагадаємо деякі моменти біографії Дмітрія Вадімовіча Сабліна, аби були зрозумілими нюанси діяльності в Україні цього ультрапатріота Росії та православного олігарха в погонах з парасолькою ГРУ. 

Дмітрій Саблін має українське коріння – народився у 1968 році у Маріуполі. Саме тому при кожній нагоді він каже про «родной Мариуполь», до знищення і геноциду населення якого він має безпосереднє відношення. Севастополь Саблін також вважає «родным», бо там народився його батько  і знаходяться бізнесактиви, які він у шахрайський спосіб намутив завдяки українським корумпантам.  

Яхт-клуб і отель компанії Сабліна на набережній Балаклави з незаконно привласненими причалами ВМС України. Фото: rota-group.ru

Яхт-клуб і отель компанії Сабліна на набережній Балаклави з незаконно привласненими причалами ВМС України. Фото: rota-group.ru

Після закінчення Московського вищого загальновійськового командного училища Саблін вісім років служив у комендантському полку Московського військового округу, прокачав скіли в академії Генштабу, потім ще три роки служив у МНС, яким керував Сєргєй Шойгу. У 1998 році Дмітрій Саблін став президентом спілки підприємств [popper word=”«Группа Р»”]асоціація підприємств безпеки «Группа Р» входить до групи компаній «РОТА» Дмітрія Сабліна[/popper], до якої входили фірми і громадські організації ветеранів силових відомств і учасників бойових дій в Афганістані і Чечні. А через два роки Сабліна обрали першим заступником керівника організації ветеранів «Боевое братство» генерала Боріса Громова, який виводив 40-ву армію із Афганістану.

З 2000 року Саблін у бізнесі, бізнес – у Московській області, губернатором якої саме того року стає генерал Боріс Громов. Їхні інтереси не могли не перетинатися, адже аграрний і будівельний [popper word=”бізнес Дмітрія Сабліна”]Група компаній «РОТА» об’єднує більше 30 юросіб у Підмосков’ї. Розширення володінь Сабліна та його дружини Алли Налчі супроводжувалось скандалами через рейдерське захоплення земель радгоспів, а в севастопольській Балаклаві – причалів Міноборони України. Про кримських топ-менеджерів бізнес імперії Сабліна – в розслідуванні ЦЖР[/popper] потребував землі. Громов давав дозволи на зміну їхнього цільового призначення і на колишніх полях радгоспів відразу за МКАД виростали елітні котеджні містечка.

Зліва направо: Дмітрій Саблін, депутат Держдуми, Вячеслав Володін, голова Держдуми, Боріс Громов, голова “Боевого братства”, 2024 р. Фото: duma.gov.ru

Зліва направо: Дмітрій Саблін, депутат Держдуми, Вячеслав Володін, голова Держдуми, Боріс Громов, голова «Боевого братства», 2024 р. Фото: duma.gov.ru

Як і личить корумпованому російському ультрапатріоту, Дмітрій Саблін страшенно богомольний. Навіть суперяхта, яку Саблін ховав від декларування у грішній Європі, вся завішана іконами. Мабуть, щоб не арештували через санкції, введені за участь в агресії проти України. У 2014 році разом із іншим православним олігархом Малофєєвим Саблін возив до Криму «дари волхвів», а заодно вів переговори з тамтешніми політиками про приєднання до Росії. Як один з лідерів «Боевого братства» працював із українськими ветеранськими організаціями, створюючи проросійську мережу, а як депутат від «Единой России» – кріпив дружбу з Партією регіонів, зокрема, в Криму.

У січні 2015 року сенатор Дмітрій Саблін, вожак «Ночных волков» Алєксандр Залдостанов, письменник-шовініст Ніколай Старіков та інші пов’язані зі спецслужбами ультранаціоналісти, створили рух «Антимайдан». 

У жовтні 2022 року полковник у відставці Дмітрій Саблін мобілізувався, підписав контракт і очолив добровольчий загін БпЛА «Каскад». Назва підрозділу «читається» сходу тими, хто в темі війни СРСР у Афганістані. Так називався популярний вокально-інструментальний ансамбль, що співав так звану «афганську лірику». Але набагато менше людей знають, що назву «Каскад» мав і оперативно-розвідувальний бойовий загін КДБ СРСР, створений у 1980 році для проведення спецоперацій в Афганістані. На його честь і був названий ВІА. Перше слово у назві бригади «ГРОМ «Каскад», ймовірно, є похідним від прізвища головного «афганця» – генерала Громова. 

Також маємо зробити уточнення, щоб пояснити плутанину, що існує в мережі. Підрозділів із назвою «Каскад», які беруть участь в російській агресії проти України, два. У 2017 році донецькі мєнти-колаборанти створили «Оперативно-бойове тактичне формування (скорочено – ОБТФ) «Каскад». Воно відзначилось звірячими злочинами при штурмі Маріуполя, взятті в полон бійців «Азову» і жорсткими фільтраційними заходами на блокпостах.

Зрадник Олександр Дикий, командувач “ОБТФ “Каскад” і логотип незаконного збройного формування Фото:dnr-news.ru 2023

Зрадник Олександр Дикий, командувач «ОБТФ «Каскад» і логотип незаконного збройного формування Фото:dnr-news.ru 2023

Його командир – зрадник Олексій Дикий, «міністр внутрішніх справ «ДНР». Тут також є підрозділ БпЛА, але ніякого відношення в плані підпорядкування до «ГРОМ «Каскад» цей підрозділ не має, хоча інколи вони взаємодіють на донецькому напрямку, а Саблін називає його «тезкою».   

Структура і результати «ГРОМ «Каскад»

У березні 2023 року російський телеграмканал ВЧК-ОГПУ опублікував довідки про постійне перебування депутатів Держдуми в зоні проведення «СВО» і витяги з окремих наказів командира військової частини 22179 , що базується в с. Персіаново Краснодарського краю. Саме на цю частину була покладена легалізація добровольчих загонів, що беруть участь у війні проти України, через систему Міноборони [popper word=”БАРС”]БАРС – «Боевой армейский резерв страны». Програма рекрутингу добровольців-резервістів, запущена Міноборони Росії в 2021 році. Резервісти заключають контракт з МО, загони БАРС приписують до військових частин. Після повномасштабного вторгнення РФ в Українуч через систему БАРС були легалізовані добровольчі підрозділи, створені в регіонах, а також на ТОТ України.[/popper].

Серед іншого у довідці повідомляється, що вказівкою Генштабу ЗС РФ від 11.10.2022 сформовано добровольчий загін «БАРС-Каскад», з утриманням з розрахунку на 100 людей, із яких 20 – офіцерського складу. Командир загону – полковник Дмітрій Вадімовіч Саблін.

За словами Сабліна, майбутня бригада БпЛА починалась з групи із шести добровольців з «Боевого братства».

«Перші півроку ми працювали як група розвідки «Боевого братства», і коли показали результат, міністерством оборони і адміністрацією президента  було прийнято рішення створити на базі нашого підрозділу загін БАРС «Каскад», – розповідав Саблін воєнкору Сємьону Пєгову (WarGonzo). 

Тоді ж він повідомив, що «підрозділ розвідки працює на всій території спеціальної військової операції: від Луганська до Херсона».

Дмітрій Саблін (в центрі), командири розрахунків і бійці бригади “ГРОМ “Каскад”, 2023 рік Фото: соцмережі

Дмітрій Саблін (в центрі), командири розрахунків і бійці бригади «ГРОМ «Каскад», 2023 рік Фото: соцмережі

Про загальну кількість розрахунків підрозділу БпЛА тоді обмовився Андрєй Турчак, сенатор і секретар генеральної ради «Единой России», який патронує «Каскад» по партійній лінії і називає його «нашим». Під час відвідин 76-ї дивізії ДШД  Турчаку доповідають про знищення за два місяці більше 50 одиниць артилерії ЗСУ, а він натомість каже про плани збільшити кількість «наших 12 екіпажів» і охопити Херсонський напрямок. 

Влітку 2023 року розрахунки «Каскада» активно діють на Токмацькому напрямку і біля Роботиного в Запорізькій області, стримуючси контрнаступ ЗСУ. А вже у вересні з’явилось перше повідомлення щодо рішення про формування бригади безпілотної авіації «ГРОМ «Каскад». Про це в інтерв’ю розповів Олєг Колєсніков, депутат Державної думи від Челябінської області, який воював у складі «Каскаду» з осені 2022 року і очікував дозвіл Путіна на чергове продовження контракту. Він же розповів, що бригада буде підпорядкована Військово-космічним силам, почне діяти з 1 жовтня, а сам він займатиме посаду командира 2-го батальйону.

Підготовка до запуску БпЛА розрахунком розвідувального підрозділу БАРС «Каскад» Фото: телеграм-канал Сергей Сокол

Владімір Путін нагородив орденом Мужності  Дмітрія Сабліна як командира БАРС «Каскад» ще у грудні 2022 року. Однак перша офіційна інформація Міноборони про «Каскад» з’явилась тільки 22 березня 2024-го, тобто, майже через півроку після формування бригади. Сєргєй Шойгу розіслав вітальні телеграми п’яти формуванням, що найбільше відзначились у так званій «СВО», серед яких і бригада ГРОМ «Каскад». Повідомлялось, що в ході бойових вильотів підрозділами ГРОМ «Каскад» «знищено понад 1200 та придушено понад 1500 цілей». 

На початку березня 2024 року військовий аналітик Костянтин Машовець писав, що командування російських військ активно застосовує в Україні до 40 розрахунків БпЛА бригади «ГРОМ «Каскад», створеної на базі підрозділів БАРС «Каскад» і 55-го окремого вертолітного полку, що входить до складу 4-ї армії ВПС і ППО Південного військового округу. 

За інформацією Машовця, до складу бригади входять два батальйони розвідувально-ударних безпілотників, одна ескадрилья розвідувальних БпЛА та рота забезпечення. На кінець лютого у бригаді проходили службу більше 820 російських військовослужбовців. 

Того ж місяця Дмітрій Саблін повідомив, що в бригаді вже 54 розрахунки, збільшились кількість підрозділів і відрізок фронту, на якому вони працюють.  

«Бригада у нас повністю сформована: два розвідувально-ударних батальйони, дві розвідувально-ударні ескадрильї, два зведених загони.Ми закриваємо всю лінію фронту від Курська до Джанкоя. Наші розрахунки щільно знаходяться на всій території, і в бригаді на сьогодні є 10 видів безпілотних літають апаратів», – повідомив Саблін.

У лютому 2023 року Саблін стверджував, що на рахунку загону – 621 підтверджена зйомкою знищена ціль, серед яких 27 гаубиць М777. За рік дані уражень в заявах Сабліна подвоїлись, а генсек «Единой России» Андрєй Турчак приписав бригаді чотири знищених комплекси HIMARS, два вертольоти ЗСУ та 13 тисяч вильотів, кожен третій з яких нібито був результативним. Попри такі приголомшливі результати, ГРОМ «Каскад» чомусь не дуже любить оприлюднювати відео результатів своєї роботи.

Жодного підтвердження ураження чотирьох комплексів HIMARS немає. Бiльше того, проект ORYX, що верифікує знищення чи пошкодження техніки обох сторін міжнародного збройного конфлікту, вказує, що підтверджено знищено було лише одну реактивну систему залпового вогню HIMARS. Українські військові аналітики також повідомляли, що 5 березня цього року росіяни опублікували перше підтвердження знищення системи М142 HIMARS. Зазначимо також, що жоден інший російський підрозділ не заявляв про наведення удару на цю ціль, тож прийнято вважати, що цей HIMARS – на рахунку «каскадівців». 

Перше відео ураження розрахунком «Каскаду» артилерійської установки М777 Дмітрій Саблін опублікував 12 березня 2023 року, додавши текстом «мінус ще одна американська М-777, виявлена нами на напрямку Сватово-Кремінна». 

Намагаючись приховати свої воєнні злочини, росіяни постійно видають ураження цивільних об’єктів за військові, навіть коли жертви серед цивільного населення – у всіх на очах і зафіксовані на фото і відео. ГРОМ «Каскад» – не виняток. 

9 січня 2023 року Дмітрій Саблін публікує два фото з камери безпілотника з підписом: «За Макіївку. Сьогоднішній удар по розміщенню ВСУ в Курахівці». Тобто, наведення артилерії для ударів по цьому селищу забезпечував підрозділ тоді ще БАРС «Каскад».

Дмітрій Саблін хвалиться обстрілом цивільних об’єктів у Курахівці Фото:Telegram 2023

Ліворуч – Дмітрій Саблін хвалиться обстрілом цивільних об’єктів у Курахівці. Фото: Telegram 2023. Праворуч – Наслідки обстрілу у Курахівці. Фото: Донецька ОВА

Того дня окупанти вели масований обстріл населених пунктів Донеччини, зокрема, Курахівки та Костянтинівки. І ось результати цих обстрілів: поранені двоє мешканців Курахівки, пошкоджені два десятки житлових будинків, згорів цивільний автомобіль.  

Серед iнших повiдомлень знаходимо багато невідповідностей. 27 серпня 2023 року «Раша Тудей» опублікувала відео, на якому розрахунок ГРОМ «Каскад» за допомогою «Ланцета-52» знищив самохідну артустановку німецького виробництва Panzerhaubitze 2000. 

Дмитро Саблін показує чохол від боєприпаса, на якому вказана дата та ціль, що була уражена, – 25 серпня і PzH 2000. За повідомленням прес-центру російського угруповання «Восток», за допомогою «Ланцета» того дня дійсно була уражена САУ, але не німецького виробництва, а радянська «Гвоздика». 

Чохол від “Ланцета” в руках Дмітрія Сабліна із вказаною ціллю, яку  нібито було знищено - PzH 2000 Фото:Telegram 2023

Чохол від «Ланцета» в руках Дмітрія Сабліна із вказаною ціллю, яку нібито було знищено – PzH 2000 Фото: Telegram 2023

Однак серед заяв є і співпадіння. Дмитро Саблін розповів, що по штабу бригади ГРОМ «Каскад» 31 травня 2023 року був нанесений удар з РСЗВ HIMARS.

«31 травня по штабу бригади було завдано ракетного удару «Хаймерсами». Ми, на жаль, тоді втратили шість осіб, але на боєздатність бригади це не вплинуло», – розповідав Дмітрій Саблін.

Як повідомляли окупаційні медіа, того дня ЗСУ начебто завдали удар чотирма ракетами HIMARS по «будмайданчику і птахофермі» в селищі Карпати в Луганській області. При цьому п’ятеро «будівельників» загинули і 19 були поранені. Як бачимо, кількість загиблих близька до даних Сабліна про втрати при ударі по штабу бригади. Тож вогневий контакт «каскадерів» із HIMARS будемо вважати підтвердженим.

Місце ураження російською ракетою «Іскандер-М» особового складу 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади ЗСУ, 03.11.2023. Фото: скрін відео тг-канала Олег Колесников

А ось цей результат розвідки і корегування ракетного удару, який здійснював розрахунок 2-го батальйону бригади ГРОМ «Каскад», відомий усім. Листопад 2023-го року, 128-ма гірсько-штурмова бригада ЗСУ. Церемонія нагородження, що обернулась загибеллю і пораненнями десятків військовослужбовців.

Політики як командири підрозділів «Каскада»

Посилаючись на своє джерело, телеграмканал «ВЧК-ОГПУ», який першим опублікував документи про створення підрозділу БАРС «Каскад», називає його блатним загоном і основним притулком депутатів для отримання позначки про участь у «СВО», до якого «зараховуються депутати та діти чиновників, які хочуть відзначитися на війні, але не мають бажання побувати навіть близько до передової. Простіше на війну відправляти чужих дітей». 

У «Каскаді» дійсно нібито медом помазано для політиків і урядовців різного рівня. До цього підрозділу, крім Сабліна, мобілізувались ще п’ять депутатів Держдуми – Євгеній Пєрвишов, Олєг Голіков, Сєргєй Сокол, Дмитрий Хубєзов та Олєг Колєсніков, є ще депутати Законодавчих зборів з регіонів РФ, два «депутати ДНР» та чиновники різного калібру. Деякі з них послужили на мінімалках, підписавши контракт на три місяці, дехто відбув кілька термінів, частина воює і досі. Багато політиків відмітились в «Каскаді» наїздами, та й Дмітрія Сабліна журналісти видання The insider ловили на відпочинку на курортах Туреччини. 

«ГРОМ «Каскад» не розкриває командний склад бригади, її штабу та командирів розрахунків, яких тут також називають начальниками екіпажів, можливо тому, що бригада підпорядкована Військово-космічним силам. ЦЖР визначав командирів та операторів безпілотників за відкритими даними – публікаціями в російських медіа та соцмережах.  Персональні дані частини керівників розрахунків/напрямків внесені до бази центру «Миротворець». У цьому розслідуванні ми розповідаємо насамперед про тих, хто отримав керівні посади в загоні БАРС/бригаді «ГРОМ «Каскад» та був відзначений державними нагородами РФ. 

Олєг Колєсніков, командир 2-го батальойну бригади “ГРОМ “Каскад” Фото:ВК 2024

Олєг Колєсніков, командир 2-го батальойну бригади «ГРОМ «Каскад» Фото:ВК 2024

Колєсніков Олєг Алєксєєвіч, майор, командир 2-го розвідувально-ударного батальойну бригади «ГРОМ Каскад», депутат Держдуми вже четвертого скликання і челябінський мільйонер. 54-річний Колєсніков воює з жовтня 2022 року і вже тричі отримував у Путіна дозвіл на продовження контракту. 

Цей підрозділ «Каскада» у кінці 2022 року воював на Донбасі, пізніше його розрахунки на різних відрізках фронту в Запорізькій області були прикомандировані до підрозділів 58-ї загальновійськової армії (коли ще був «сухопутним» БАРСом) та 76-ї десантно-штурмової бригади ВПС, чия артилерія і «відпрацьовує» по цілях, розвіданих і коригованих «каскадівцями». 

У березні 2023 року Колєсніков хвалився першому заступнику глави адміністрації президента Сєргєю Кірієнку, який привіз їм «гуманітарку», про те, як попри погану погоду виявили цілі і зупинили прорив ЗСУ під Оріховим: «ми єдині, хто літав з 58-ї».    

У травні 2023 року Колєсніков опублікував відео свого «стендапу» на фоні Запорізької АЕС, повідомивши, що його підрозділ веде «посилену розвідку» території довкола станції. 

«Тільки наші «птахи» можуть у всіх подробицях відстежити будь-які пересування частин ЗСУ та в режимі реального часу передати ці відомості», – написав комбат в соцмережі. Як неодноразово і доказово повідомлялось, російські військові запускають безпілотники на правий берег Дніпра прямо з території ЗАЕС, знаючи, що українці у відповідь не будуть цілити у бік станції. 

У листопаді минулого року Колєсніков повідомив, що саме його підрозділ розвідав місце нагородження військових 128-ї гірсько-штурмової бригади ЗСУ, а потім коригував удари «Іскандера».

Олєг Колєсніков, командир батальону бригади ГРОМ “Каскад” (зліва) і  голова Держдуми РФ В’ячеслав Володін після вручення ордену мужності. Жовтень 2023 р., ФОТО: соцмережі

Олєг Колєсніков, командир батальону бригади ГРОМ «Каскад» (ліворуч) і голова Держдуми РФ В’ячеслав Володін після вручення ордену мужності. Жовтень 2023 р., Фото: соцмережі

Мешканці Запоріжжя також мають знати, що удари по них – це результат «високоточної» роботи розвідників «ГРОМ «Каскад», які ведуть цілодобову розвідку над містом, обходячи РЕБ на великій висоті. В інтерв’ю Колєсніков розповідав про це так: 

«Коли ми приїхали сюди наприкінці листопада і почали спокійно літати над містом Запоріжжя, то військові нам не повірили. Вони не могли зрозуміти, як ми оминули систему РЕБ. У них це не виходить, а ми, як самі бачите, літаємо над містом вільно», — сміється Колесников».

Схоже, саме з подачі Колєснікова кишеньковий воєнкор Сабліна Сємьон Пєгов поширив легенду про те, що початок контрнаступу ЗСУ влітку 2023 року був завчасно виявлений саме завдяки аеророзвідникам тоді ще загону БАРС «Каскад». Під час нічного вильоту вони виявили біля Роботиного кілька колон техніки ЗСУ, а потім всю ніч корегували артилерійські удари по них. Дмітрій Саблін стверджує, що розвідникам «Каскада» вдалося виявити підготовку контрнаступу за 5 годин до початку руху колон техніки ЗСУ на кожному напрямку.

Другий підрозділ БАРС «Каскад», що складався із кількох розрахунків БпЛА, був прикомандирований до так званого 2-го корпусу «народної міліції ЛНР», що згодом був включений до складу 8-ї загальновійськової армії ЗС РФ. 

Командиром цього підрозділу також був призначений депутат Державної думи РФ Пєрвишов Євгеній Алєксєєвіч (позивний Кубань). До обрання депутатом він був міським головою Краснодара. У жовтні 2022 року підписав контракт, пройшов навчання на полігоні в Ростові і розподілився у БАРС «Каскад». 

Євгєній Пєрвишов, депутат Держдуми РФ, командир підрозділу ГРОМ “Каскад” , 2023 рік. Фото: РГ

Євгєній Пєрвишов, депутат Держдуми РФ, командир підрозділу ГРОМ «Каскад» , 2023 рік. Фото: РГ

«Достатньо швидко освоїв техніку, працював сам техніком, працював оператором. А після того, як набув певного досвіду, мені був довірений спочатку розрахунок. І [потім] я був відряджений захищати і нести службу в «ЛНР», чим дуже пишаюся», – розповідав Євгеній Пєрвишов.

На фото з інтерв’ю Пєрвишева в російських медіа – запуски безпілотників «суперкам» та «орлан», крім «крил» на озброєнні луганського підрозділу «Каскаду» багато типів дронів російської розробки. «Нові моделі квадрокоптерного, гексакоптерного, октакоптерного та інших типів від малих до великих розмірів. Все залежить від поставленого завдання», – каже Пєрвишев.

Командувач групи військ “Центр” Андрєй Мордвічєв вручає орден Мужності орден Мужності Євгєнію Пєрвишеву. 2023 рік, Фото: соцмережі

Командувач групи військ «Центр» Андрєй Мордвічєв (праворуч) вручає орден Мужності Євгєнію Пєрвишову. 2023 рік, Фото: соцмережі

Пєрвишов продовжував контракт і повернувся із зони бойових дій  у серпні 2023 року. Нагороджений орденом Мужності і якоюсь медалькою «ЛНР», яку йому та бійцям «Каскада» вручав командувач «2-го армійського корпусу «ЛНР» Еседулла Абачев

ЦЖР вдалося встановити нинішнього командира роти «ГРОМ «Каскад», яка воює на території Луганської області. Як виявилось, це земляк Пєрвишова – Павєл Ігорьєвіч Артємьєв, який працював у міністерстві  транспорту адміністрації Краснодарського краю. Він також був волонтером фонду «Добро и дело», який очолює його дружина Анна Артємьєва, і возив «гуманітарку» на фронт. 

Чиновник добровільно мобілізувався і підписав контракт у травні 2023 року. Ця рота підрозділу бригади «ГРОМ «Каскад» ймовірно знаходиться в районі Лисичанська, саме там Артємьєв голосував на виборах Путіна.

Павєл Артємьєв, командир роти бригади “ГРОМ “Каскад”, район Лисичанська, 2024 рік. Фото: соцмережі

Павєл Артємьєв, командир роти бригади «ГРОМ «Каскад», район Лисичанська, 2024 рік. Фото: соцмережі

Примітно, що в храмі міста Гарячий Ключ Краснодарського краю на Великдень збирали пожертви для підрозділу «ГРОМ «Каскад», що знаходиться в Рубіжному.

З жовтня 2023 року командиром роти був також краснодарець – лейтенант Павлов Ніколай Вікторович з позивним «Перс». До участі у агресії проти України займався бізнесом,  зареєстровані  кілька сімейних компаній з лізингу автомобілів

Сокол Сєргєй Міхайловіч, майор у відставці, позивний «Чорний», депутат Держдуми РФ, командир підрозділу аеророзвідки БАРС «Каскад» (з жовтня 2022 по  квітень 2023 р.), що воював на Донецькому напрямку.

55 років, народився у Севастополі у сім’ї офіцера ГРУ, який працював під дипломатичним прикриттям за кордоном. Закінчив МГИМО, недовго працював у посольстві в Еквадорі, далі – в компаніях «Норильскгазпром» і «Ростех», звідки подався у політику. Займав посади заступника губернатора Красноярського краю, голови Законодавчих зборів Іркутської області, а депутатом Держдуми від «Единой России» став у 2020 році.

Сергєй Сокол, політик, колишній командир підрозділу аеророзвідки БАРС «Каскад» Фото: Telegram 2023

Сєргей Сокол в інтерв’ю розповідав, що очолюваний ним підрозділ діяв на значній глибині від лінії фронту – до 50 кілометрів. Дуже складною для польотів територією називав Костянтинівку: «Туди стягували серйозні сили. І «хаймарси» туди приїжджали, і був серйозний «купол» ППО. І якщо уже туди залетів, то вибратись було практично неможливо», – розповідав Сокол. 

Які ж об’єкти уражали окупанти в Костянтинівці у період, коли Сєргєй Сокол очолював підрозділ «Каскада», що розвідував цілі і корегував по них удари?

24 січня 2023 року був обстріляний житловий район Костянтинівки, ракета влучила біля багатоповерхівки: четверо мешканців міста поранено, з них двоє – діти, пошкоджені квартири.

28 січня центр міста, де було багато людей, обстріляли ракетами С-300: троє цивільних загинули, 14 поранених, пошкоджені багатоквартирні будинки, готель, гаражі, автомобілі.

Вночі 24 березня Костянтинівка була атакована ракетами, одна з яких влучила у будівлю гуманітарного «пункту незламності», де жили люди, які виїхали з фронтових міст, зокрема, з Бахмута та Часового Яру. Троє жінок загинули, двох поранених чоловіків врятували з-під завалів.

Зруйнований ракетним ударом центр для переселенців у Костянтинівці, 24 березня 2023 р. Фото: Суспільне Донбас

2 квітня  російські війська  нанесли два ракетних удари із ЗРК «С-300» та чотири залпи з РСЗВ «Ураган» по центру міста: шестеро людей загинули, 11 – отримали поранення. Пошкоджені 11 приватних житлових і 15 багатоквартирних будинків, дитсадок, три автомобілі, газопроводи.

Наслідки ворожого удару по Костянтинівці, 02.04.2023 Фото: t.me/pavlokyrylenko_donoda

Перед закінченням другого контракту Путін нагородив Сокола орденом Мужності, а після в Хакасії його обрали головою Верховної ради республіки. Він продовжує їздити на окуповані території України, збирає «гуманітарку» для окупаційних військ. 

Голіков Олєг Алєксандровіч, 55 років, позивний «Вещий», ще один депутат Держдуми РФ від Челябінської області. До того працював заступником директора НДІ корпорації «Росатом», чотири рази обирався депутатом Законодавчих зборів області. З початку великої війни їздив на фронт з «гуманітаркою» для військових, возив іноземних «спостерігачів» на фейкові «референдуми» на Донбасі. 

Воювати проти України Голіков почав замполітом у так званому «полку морської піхоти ДНР «Апостол», яким командував челябінський підприємець Юрій Гагарін (позивний Ангел). А потім прибився до БАРС «Каскад», де очолив один із підрозділів аеророзвідки. Зоною його відповідальності був район Кремінної.

Олєг Голіков (праворуч) та Андрєй Турчак після нагородження орденом мужності. Квітень 2023 р., Фото: Telegram

Після двох тримісячних контрактів Голіков повернувся до Держдуми і пропагандистської діяльності серед школярів і молоді. І навіть запустив власний телепроект, де бере інтерв’ю в учасників агресії проти України.

Баєвський Андрій Васильович, позивний «Індус», 51 рік, полковник міліції і також депутат парламенту. Але не справжній, бо і міліція, і «Народна  рада» – незаконні органи так званої «ДНР». Народився і жив у Донецьку, громадянин України, воює на Донбасі на стороні Росії з 2014 року. У складі «Каскаду» керує підрозділом дальньої аеророзвідки, який називають найкращим в бригаді. Зона відповідальності – донецький напрямок.

Андрій Баєвський, командир підрозділу бригади ГРОМ «Каскад». Фото: скріншот Rutube WarGonzo

Баєвський пояснює, що унікальність роботи його підрозділу в тому, що  він працює у повітрі безперервно: якщо один безпілотник сідає, то інший піднімається. Розвідка проводиться далеко в глибину тилу ЗСУ, на 50-70 кілометрів, для отримання «інформації про ті цілі, які необхідно визначати під час контрбатарейної боротьби», тобто, артилерійські системи.

Олександр Бикадоров, командир розрахунку ГРОМ «Каскад». Фото: rutube.ru 2024

Ще один командир розрахунку БпЛА, депутат фейкового парламенту так званої «ДНР» і громадянин України на службі в окупантів – Бикадоров Олександр Вікторович, 38 років, позивний «Юрист». 

У 2014 році воював у складі незаконного збройного формування «Оплот», був начальником охорони ватажка бойовиків і «глави ДНР» Олександра Захарченка. Під началом Сабліна воює з 2022 року.

Віолєтта (Жбанова) Піскунова, заступниця начальника зв’язку бригади ГРОМ «Каскад». Фото: rutube.ru 2024

Мало не єдина жінка у ГРОМ «Каскад» на командирській посаді – росіянка Піскунова (Жбанова) Віолєтта Вячеславовна, випускниця Військової академії зв’язку імені Будьонного в Санкт-Петербурзі. Старша лейтенантка Піскунова – заступниця начальника зв’язку бригади, засвітилась на нагородженні «каскадівців» медальками від так званого «глави ДНР» Дениса Пушиліна. 

Не всі депутати Державної думи РФ, які законтрактувались добровольцями у бригаду ГРОМ «Каскад», мають справу з безпілотниками.

Дмітрій Хубєзов. Фото: er.ru

Дмітрій Анатольєвіч Хубєзов, 52 роки, лейтенант медичної служби, доктор медичних наук, склав повноваження голови думського комітету із захисту здоров’я в 2023 році у зв’язку з підписанням контракту з міноборони. Спочатку координував волонтерів-медиків і сам оперував поранених у польовому госпіталі в Луганській області, який допомагав обладнати. Згодом мобілізувався  на службу в «депутатський «Каскад». 

У березні 2024 року Андрєй Турчак повідомив, що Хубєзов продовжує службу за контрактом і нагороджений медаллю «ДНР» «За отвагу». У квітні Дмітрій Хубєзов з’явився в Саранську, де в рамках пілотного проекту навчання з тактичної медицини провів польові заняття з 40 бійцями.

Родичі політиків, космонавт і менеджери бізнесу Сабліна 

Син депутата Держдуми Леонід Дмітрієвіч Хубєзов, як і батько – лікар-хірург. На «СВО» відправився разом із батьком у березні 2022 році у госпіталь в Луганській області. Пізніше підписав контракт як доброволець на службу в загоні БАРС «Каскад», продовжував оперувати у польовому госпіталі. 

В інтерв’ю згадує, що під час штурму Бахмута в госпіталь на добу привозили більше 260 поранених російських військових.

Леонід Хубєзов, медик в бригаді «ГРОМ «Каскад», 2023 рік. Фото: dzen.ru

Інша справа – син Дмітрія Сабліна Антон Дмітрієвіч Саблін, про якого ми згадували в першій частині розслідування. Активіст і координатор «Волонтерской роты «Боевого братства», працевлаштований у татковій фірмі «Троя», у 2022 році став мундєпом (так на Росії цілком офіційно скорочено називають муніципальних депутатів) у раді підмосковного Ново-Пєрєдєлкіно. В соцмережах пронеслась критика, що син думського ястреба Сабліна сховався від мобілізації за бронею депутата. 

Майже відразу з’явилось повідомлення, що Антон Саблін іде на «СВО» добровольцем. Угадайте з одного разу, в якому підрозділі він служив? Так, ви вгадали – у загоні БАРС «Каскад». Причому служив Антон мінімальні для контракту добровольця три місяці і після того повернувся до звичного життя патріота-мажора.

Антон Саблін і Дмітрій Саблін, 2023 рік Фото: youtube.com 

Однак Антон Саблін та його друзі із «Волонтерской роты «Боевого братства» відзначились у діях з ознаками воєнних злочинів ще до того, як прийшли служити в «Каскад». У березні 2022 року на плечах окупаційної армії вони зайшли в українські міста «рятувати» цивільних від гуманітарної катастрофи, яку принесла Росія. Про те, як волонтери з молодіжок «Боевого братства» і «Единой России» брали участь у фільтраційних заходах і депортації мешканців Маріуполя ми розповімо в окремому матеріалі.

Лєна Колєснікова, депутатка Закзборів Челябінської області, доброволець у війні РФ проти України. Фото: ВК 2024

На фото – Колєснікова Лєна Рафіковна, дружина депутата Держдуми Олєга Колєснікова, про якого ми писали вище, депутатка Законодавчих зборів Челябінської області, керівниця сімейного бізнесу і місцевого конгресу татар. 

У лютому 2024 року року вона підписала контракт для участі в «СВО», однак, як видно із її соцмереж, продовжує збирати пожертви для армії, зокрема, на закупівлю дронів. При цьому вона числиться не в депутатському «Каскаде», а в загоні БАРС-32, він же «батальйон імені Судоплатова», що знаходиться на утриманні гауляйтера окупованої частини Запоріжчини Євгена Балицького. Ще один блатний підрозділ, де можна отримати статус учасника «СВО». 

Кількість медійних персон у бригаді ГРОМ «Каскад» зашкалює. Тут є навіть справжній космонавт – Тарєлкін Євгеній Ігорьєвіч, діючий підполковник ВКС Росії. 

У космосі він був один раз у 2012 році, у складі міжнародного екіпажу з американцем Фордом провів на орбіті 143 доби. У бойових діях бере участь з 2022 року. Як повідомляв Саблін, Тарєлкін є начальником одного з екіпажів бригади: «Женя Тарєлкін один із кращих не тільки в космосі, але і в бригаді ГРОМ «Каскад».

Євгеній Тарєлкін, космонавт і учасник агресивної війни РФ проти України. Фото: РИА Новости і t.me/Денис Пушилин

Між тим у «Каскаде» є особи, які регулярно потрапляють в кадр на групових фото із топ-політиками, однак не є загальновідомими і публічними діячами. Двоє із них нам видались особливо цікавими і ми їх ідентифікували. 

Настуєв Рашид Владімірович, заступник голови організації ветеранів «Боевое братство», полковник у відставці і ветеран бойових дій. 23 років він проходив службу в підрозділах ФСБ із боротьби з тероризмом. За цей час Рашид встиг отримати чимало державних нагород, а також повоювати на території Сирії.

За даними бази «Миротворця», в «Каскаде» Настуєв займає посаду заступника командира взводу. З огляду на його присутність на фото із російськими політиками та іноземними запроданцями, ця посада може бути чисто номінальною.

Рашид Настуєв (ліворуч), полковник ФСБ у відставці, воює у складі бригади ГРОМ «Каскад», 2023 р. Фото: сnd.ru 

У 2022 році ГУР МО України оприлюднило списки співробітників ФСБ Росії, які беруть участь у злочинній діяльності на території Європи. Виявити їх вдалося завдяки прописці у будинках ФСБ на Великій Луб’янці. Серед них знаходимо ідентифікаційні дані Рашида Настуєва.

У 2023 році Україна застосувала до Рашида Настуєва санкції терміном на 10 років. 

На фото разом із Рашидом Настуєвим і політиками досить часто потрапляє Раньжев Владімір Владімірович. Не відомо напевне, яку посаду він займає у «ГРОМ «Каскад». Однак абсолютно достовірною є інформація про те, що він є давнім соратником Сабліна, починаючи з часів «Антимайдана» (четвертий зліва), та менеджером його бізнес-імперії. 

За даними держреєстру РФ, Раньжев був гендиректором охоронної компанії зі структури ГК «РОТА» – тієї, що виросла із «Группы Р», про яку ми згадували на початку розслідування.

Владімір Раньжев (третій праворуч) з сенатором Андрєєм Турчаком (в центрі) та командирами розрахунків «Каскада». Фото: соцмережі

Владімір Раньжев є одним із засновників спортивно-стрілецького клубу «Планета выстрел», де одним із його партнерів був Фомін Алєксєй Сергєєвіч.  

У 2015 році Алєксєй Фомін разом із «Боевым братством» крокував на Параді перемоги, а також підтримував створений Сабліним  рух «Антимайдан» (крайній справа).

Після повномасштабного вторгнення Фомін возив «гуманітарку» військовим на окуповану територію Запорізької області. Потім пішов служити в БАРС «Каскад».

Могила Алєксєя Фоміна, бійця бригади ГРОМ «Каскад», 2024 р. Фото: Telegram

У соцмережах Дмітрія Сабліна знаходимо фото з похорон Алєксєя Фоміна. «Провели в останню дорогу бойового товариша, який загинув на Херсонському напрямку. Алєксєй, бригада «ГРОМ «Каскад» та «Боевое братство» не залишать твоїх…Як важко ховати молодших», – пише Дмітрій Саблін, який і привів цього та інших молодших на убій у війні проти України.

Відеоверсію розслідування ЦЖР дивіться тут:

Далі буде.