Центр мережі шкіл БпЛА «Архангел» планують відкрити в Генічеську. Засновниця – співачка з Краснодара

Розслідування
Валєрія Валінкєвіч, засновниця ТОВ «Архангел», випускниця школи БпЛА «Архангел» в окупованому Мелітополі. 2024 рік. Фото: Telegram, Instagram

22 серпня 2024 року в російському держреєстрі з’явилось ТОВ «Архангел» з юридичною адресою в окупованому Генічеську і основним видом діяльності виробництво авіаційних систем. Засновником вказана Валєрія Валінкєвіч – співачка з Краснодара і випускниця школи операторів дронів мережі «Архангел», розташованої в Мелітополі.

Проєкт «Архангел» – це мережа навчальних центрів, де упродовж трьох-чотирьох тижнів готують операторів FPV-дронів, після чого курсанти зобов’язані підписати контракт з міністерством оборони РФ і брати участь у війні проти України . 

Як виявило розслідування Центру журналістських розслідувань, мережа «Архангела», якою керує Міхаіл Філіппов, налічує 15 центрів у Росії та в окупованих РФ українських містах Євпаторія і Мелітополь. Окрім навчання операторів в центрах мережі  «Архангел» збирають БпЛА, які передають російським військовим, а також проводять апробацію нових моделей безпілотників. 

Детально про мережу «Архангел» та керівників її центрів дивіться в розслідуванні ЦЖР «Оператори смерті. Ворожий проект БпЛА «Архангел».

25-річна [popper word=”Валєрія Вітальєвна Валінкєвіч”]Анкетні дані: 
дата народження 22.10.1999, 
ІПН:231218234300,
Паспорт: 0320715223. 
Номери телефонів: +79384125442, +79615356769.  
Email:[email protected]
Соцмережі: Picsart,  
Instagram,  
Pinterest
Vkontakte,  
Dobro.ru,  
Telegram Малыха,  
Telegram-чат Малыха,  
Youtube[/popper]
 (позивний «Малиха»), засновниця ТОВ «Архангел» народилася у поселенні Комаровський Оренбурській області, з її слів, у сім’ї військових – військовослужбовцями були батько, мати та баба. Зараз сім’я мешкає в селищі Лоріс, що входить до міського округу Краснодара.

Валєрія Валінкєвіч (ліворуч) на пісенному фестивалі. 2022 рік. Фото: соцмережі

Валінкєвіч закінчила Краснодарський державний інститут культури і займає посаду хормейстера будинку культури і дозвілля с. Лоріс. Як солістка народного ансамблю «Раздолье» брала участь у місцевих та всеросійських конкурсах пісні та перемогла в одній з номінацій конкурсу «Кубанская казачка».  

У жовтні 2023 року Валєрія Валінкєвіч пройшла навчання  у Центрі військової підготовки “Кубанская сотня”, де проводять заняття з тактичної медицини, стрільби та управління БпЛА. 

З початку цього року Валінкєвіч виступала для російських військових у пунктах базування, виконуючи патріотичні пісні, та займалась волонтерством, збирала кошти на дрони, заохочуючи куплетами власної творчості.

Валєрія Валінкєвіч (ліворуч) на заняттях в Центрі військової підготовки «Кубанская сотня». 2023 рік, Фото: ki-news.ru

З березня 2024 року ролики з піснями Валінкєвіч почали з’являтись у телеграм-каналі проекту «Архангел», де її називають «майбутнім голосом перемоги». А в червні разом із подругою – відомою операторкою БпЛА з позивним «Радистка» – Валєрія вже брала участь у конференції «Народний ВПК», організатором якого був «Архангел». 

У липні 2024 року, як свідчать повідомлення в соцмережах, Валєрія Валінкєвіч розпочала навчання у школі пілотів FPV-дронів «Архангел» в Мелітополі. Судячи з тривалості перебування у навчальному центрі, ймовірно вона навчалась на інструктора, на що вона натякає в одному з коментарів у приватному телеграм-чаті.

Валєрія Валінкєвіч на навчанні в школі БпЛА «Архангел» в окупованому Мелітополі. 2024 рік. Фото: соцмережі

Примітно, що чоловік Валерії Ігорь Валінкєвіч, на відміну від дружини, воювати проти України не пішов. Продовжує працювати в місцевому хуторському казачому товаристві «Казачий пикет». В тегах номера телефону він підписаний як «Валинкевич Игорь Кавалерия». На фото в мережі бачимо Ігоря на казачих заходах зі скачками та джигітуванням, але ще в далекому 2014 році.

Ігорь Валінкєвіч (ліворуч), кубанський кавалерист. 2014 рік. Фото: khip.ru

Ігорь грає у комп’ютерні онлайн-ігри і викладає записи в YouTube, а також є активним «диванним експертом»-коментатором в чатах воєнкорів. 

Гендиректоркою ТОВ «Архангел» в окупованому Генічеську є 38-річна росіянка Снігур Сєвара Рустамівна, родом із радгоспу Селезневский Тамбовської області.

Сєвара Cнігур, нинішня директорка ТОВ «Архангел», у 2019 році, коли була керівницею магазину. Фото: Facebook

Відомо, що у минулі роки вона працювала директоркою магазину 2 категорії в мережі «Пятерочка». До 2023 року навчалася в Тамбовському державному університеті на факультеті географії. Інформацію про те, яким вітром її занесло на окуповані території України і в таку специфічну сферу як БпЛА, наразі віднайти не вдалося. 

ТОВ «Архангел» зареєстрована в російській юрисдикції в окупованому Генічеську за адресою вулиця Портовий узвіз, будинок 6, приміщення 14. За даними телеграмканалу Генічеськ.ua, за цією адресою знаходиться домоволодіння місцевої  колаборантки Євгенії Полякової, яка розграбувала генічеське відділення «Нової пошти» і виставила майно на продаж. 

За цією ж адресою зареєстровані в росреєстрі дві аграрні компанії Лілії Мамаєвої – «Агроинтеграция-Юг» та «Эверест» – колаборантки із Донецька і, що визначально, дружини Сергія Мамаєва, який є довіреною особою в оточенні гауляйтера Херсонщини Володимира Сальдо. Разом із «віце-прем’єром» Віталієм Булюком та радником Сальдо – кримським колаборантом Борисом Файнгольдом Мамаєв розпоряджається пограбованим у херсонських аграріїв майном та потоками бюджетних коштів.