ФСБ відпустила голову ревізійної комісії Курултаю, затриманого на адмінкордоні з Кримом

Новини
Голова ревізійної комісії Курултаю Алі Озенбаш Фото: RFE/RL

Співробітники ФСБ відпустили голову ревізійної комісії Курултаю, члена виконавчої ради Всесвітнього конгресу кримських татар Алі Озенбаша, затриманого 30 серпня на адміністративному кордоні з окупованим Кримом.

Про це Озенбаш, який вже знаходиться на материковій частині України, повідомив виданню Крим.Реалії, передає Центр журналістських розслідувань.

За його словами, російські силовики допитали його, при цьому не висунувши жодних звинувачень.

«Ставили питання про сім’ю, місцезнаходження дітей, дружини. Питали, чому не беру громадянство Росії, які у мене претензії до Росії … Питали, з ким я буду зустрічатися (на материковій частині України — ред.), про що говорити», – розповів Озенбаш.

Він не виключає, що затримання пов’язане з його активною громадянською позицією. Це не перший випадок, коли голову ревізійної комісії Курултаю російські силовики затримують на адмінкордоні з Кримом.

«Затримання відбуваються під час кожного мого в’їзду і виїзду. Таким чином російська влада караює за те, що я вже три рази звертався до міжнародних судів з приводу їх неправомірних дій і обмеження моїх прав», – підкреслив Озенбаш.

Як повідомлялось, 30 серпня на адмінкордоні з окупованим Кримом співробітники ФСБ без пояснення причин затримали в пункті пропуску голову ревізійної комісії Курултаю, члена виконавчої ради Всесвітнього конгресу кримських татар Алі Озенбаша, який прямував на материкову частину України.

Нагадаємо, у вересні 2014 року Алі Озенбаш вже затримувався російськими силовиками на адмінкордоні з Кримом, тоді до нього застосували фізичну силу.

На початку квітня 2016 року представники російського ФСБ в Криму намагалися здійснити обшук в будинку батька Алі Озенбаш в Сімферополі.

30 травня 2016 року у адмінкордоні з окупованим Кримом російські силовики знову затримали і обшукали голову ревізійної комісії Курултаю, коли він повертався на півострів з материковою Україною.