Партія Меркель перемогла на виборах в Бундестаг

Новини
Ангела Меркель Фото: Reuters

Блок партій Християнсько-демократичний союз і Християнсько-соціальний союз (ХДС/ХСС), який очолює канцлер Німеччини Ангела Меркель, переміг на виборах в Бундестаг, що пройшли в неділю, 24 вересня. Меркель вчетверте стане канцлером ФРН.

Про це свідчать попередні офіційні результати виборів, оприлюднені в понеділок, 25 вересня, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Deutsche Welle.

За ХДС/ХСС проголосували 33% виборців. У порівнянні з виборами 2013 року ХДС втратила 7,3% голосів, ХСС – 1,2%.

Меркель вже заявила, що її партія має намір сформувати наступний уряд Німеччини.

Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) здобула 20,5% голосів, що є найгіршим результатом для соціал-демократів за весь час після Другої світової війни. У порівнянні з виборами 2013 року соціал-демократи втратили 5,2% голосів. СДПН збирається піти в опозицію.

На третьому місці правопопулістська партія «Альтернатива для Німеччини» (АдН), яка отримала 12,6% голосів виборців. АдН вперше потрапила до Бундестагу.

Вільна демократична партія (ВДП) набрала 10,7% голосів і знову потрапляє в Бундестаг. Ліва партія здобула 9,2% голосів, Зелені – 8,9%.

Явка виборців становила 76,2%.

Згідно до результатів виборів ХДС/ХСС попередньо отримає 246 місць у Бундестазі нового скликання, СДПН – 153 мандати, АдН – 94. Вільні демократи попередньо отримають 80 місць у парламенті, Зелені – 67, ліві – 69.

Завдяки особливостям виборчої системи ФРН до складу Бундестагу нового скликання можуть увійти 709 депутатів. Це найбільша кількість депутатів за історію Німеччини. Парламент попереднього скликання налічує 630 депутатів.