Матіос спростував інформацію про диверсантів і безпілотник на арсеналі в Калинівці

Новини
Вибух на арсеналі в Калинівці 27 вересня 2017 р. Фото: Reuters

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос спростував інформацію про виявлення диверсійних груп в районі військового арсеналу біля селища Калинівка на Вінниччині, де увечері 26 вересня виникла пожежа і почалися вибухи боєприпасів. Також немає даних і про безпілотники, які нібито були використанні для підпалу складів.

Про це Матіос заявив у четвер, 28 вересня, на брифінгу в Одесі, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс-Україна.

«Диверсійні групи, про які говорить Facebook або інші, слідство … на території Вінницької області не встановило, даних про це немає. Друге: даних про безпілотні літальні апарати слідство, яке почало працювати через півтори години з початку вибухів, не встановило … Ніяких груп, про які говорив радник міністра оборони, ДРГ або тих, кого затримали або хтось втік, – не було», – сказав головний військовий прокурор.

За його словами, антитерористичні навчання, анонсовані раніше Вінницькою облдержадміністрацією та СБУ, «фактично не почалися».

«Ми повинні встановити причину і причинно-наслідковий зв’язок, чому так сталося. Це неналежне зберігання, яке забезпечувалося технічними можливостями 1987 років випуску … це неналежне виконання обов’язків охороною або це фактично диверсія, вчинена сторонніми або особами, які мали доступ до території складів. Всі ці версії розслідуються за однією методикою», – зазначив Матіос.

Він також вказав на дуже слабку інтенсивність освоєння 16 млн. грн., виділених рішенням РНБО і КМУ з резервного фонду для військової бази в Калинівці після пожежі на військових складах в м.Балаклія Харківської області навесні 2017 року.

«Починаючи з квітня місяця, щомісяця ці гроші надходили. Найбільший транш коштів від Кабінету міністрів через Міністерство оборони надійшов місяць тому в розмірі 11,5 млн. грн. На даний момент освоєно всього було 2 млн. грн … Тобто інтенсивність використання коштів для забезпечення протипожежної (безпеки – ред.), обваловочних огорож та інших заходів відбувалася дуже уповільненими темпами. Всього на цю базу було виділено понад 25 млн. грн. тільки на цей рік», – сказав Матіос.

Він також розповів про недоліки, виявлені слідством на військових складах в Калинівці.

«З недоліків, які встановило слідство – непрацююча пожежна сигналізація, на 50% забезпеченість технічними засобами охорони», – зазначив головний військовий прокурор.

Він також повідомив, що має місце кадрова проблема з співробітниками воєнізованої охорони, які мають вкрай низьку заробітну плату, а працюють там в основному люди похилого віку.

За словами Матіоса, на момент виникнення надзвичайної події арсенал охороняло лише кілька постів зенітного прикриття арсеналу і 17 співробітників воєнізованої охорони.

Як повідомлялось, ввечері 26 вересня в Вінницькій області біля селища Калинівка загорівся великий артилерійський арсенал Збройних сил України та почалась детонація боєприпасів. За інформацією ДСНС України, у Вінницькій області в зв’язку з пожежею на складах боєприпасів з прилеглої території евакуйовано близько 30 тис. людей.

Військова прокуратура Центрального регіону України розслідує пожежу на складах боєприпасів біля селища Калинівка Вінницької області як диверсію.

Прес-секретар Головного управління розвитку і супроводу матеріального забезпечення ЗСУ Сергій Місюра заявив, що пожежа на військових складах в селищі Калинівка сталася в результаті дій диверсійної групи, яка використовувала для підпалу безпілотний літальний апарат.