Компанія із покійним власником із РФ хоче видобувати термальні води на Арабатській стрілці для свого пансіонату

Новини
Володимир Кулєшов

На черговій сесії Херсонської обласної ради депутати розглянуть проект погодження дозволу на розробку Стрілківського родовища термальних лікувальних вод, які будуть постачатись у пансіонат, що належить ТОВ “Експортно-Імпортна компанія “Юг-Інвест”. Власник 75%-відсоткової частки компанії – москвич Володимир Кулєшов помер два роки тому, але зміни до держреєстру не внесені.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань із посиланням на дані офіційних джерел.

Із клопотанням про надання надр у користування “Експортно-Імпортна компанія “Юг-Інвест”до Херсонської обласної ради звернулась Державна служба геології та надр України. Проект документу, опублікований на сайті облради, передбачає позитивне рішення .

Погодити надання надр у користування товариству з обмеженою відповідальністю «Експортно-Імпортна компанія «Юг-Інвест» з метою розробки мінеральних (термальних) лікувальних вод Стрілківського родовища (свердловина № 38 (7-743Т), що знаходиться на території Стрілківської сільської ради Генічеського району Херсонської області), для здійснення водопостачання пансіонату лікувального профілю ТОВ «Арабатський трикутник СПА «Вікторія», – говориться  у проекті рішення Херсонської облради.

Фото: moji.com.ua

За даними Єдиного державного реєстру, засновником компанії “Арабатський трикутник СПА “Вікторія” є ТОВ “Експортно-імпортна компанія “Юг-Інвест”, яке заснували херсонець Юрій Пуделко (25%) та мешканець Москви  Володимир Кулєшов (75%). Вони ж є кінцевими бенефіціарами обох товариств з обмеженою відповідальністю.  

Голова Генічеської районної державної адміністрації  Олександр Воробйов повідомив Центру журналістських розслідувань, що основний співвласник компаній, росіянин Кулєшов – уже покійний. “Наскільки мені відомо, він помер ще 2015 року. Кажуть, там  зараз керує його дружина. Але я ні з ким із них не знайомий” – розповів Олександр Воробйов.  

Центр журналістських розслідувань не зміг зв’язатися телефоном з Юрієм Пуделко, щоб отримати пояснення щодо достовірності та актуальності внесених до держреєстру данних двох ТОВ.

Власний пошук у російських реєстрах московського співвласника компаній на Арабатській стрілці показав, що державному реєстрі юридичних та фізичних осіб РФ (ЕГРЮЛ) є лише один підприємець з даними, що повністю співпадають. Індивідуальному підприємцю Кулешову Володимиру Єфимовичу було присвоєно податковий номер (ІПН)№503800172576. Запис у держреєстрі від 28 жовтня 2015 року вказує, що діяльність цього підприємця була зупинена у зв’язку зі смертю на підставі свідоцтва про смерть від 7 жовтня 2015 року.

У мережі знайшлося співчуття з приводу смерті Володимира Кулєшова від корпорації “Подшипник” від 8 жовтня 2015 року: “В историю отечественной подшипниковой промышленности Владимир Ефимович войдет как человек, которому удалось в сложнейших экономических условиях спасти и возродить к жизни уникальный подшипниковый завод”.

Пошук за данними ІПН показав, що Володимир Кулєшов керував і володів цілою низкою компаній машинобудівної та аграрної галузей. Зокрема, ВАТ “ОК-ЛОЗА”, генеральним директором якого тепер є, ймовірно, його син – Роман Володимирович Кулєшов. Серед співвласників і керівників компаній В.Кулєшова є і його вдова – Кулєшова Людмила Євгеніївна.

Більшість російських компаній, де Володимир Кулєшов мав частки, ще не переоформлені після його смерті на нових власників. Покійний і досі значиться як чинний кінцевий бенефіціарій двох ТОВ і в українському держреєстрі.  

Нагадаємо, що влітку 2017 року духовенство УПЦ КП звинувачували голову Стрілківської сільської ради Генічеського району Олександра Пономарьова у намірі передати ТОВ “Експортно-Імпортна компанія “Юг-Інвест” землю, на якій знаходиться храм Київського патріархату.