Нацбанк України презентував пам’ятну монету на честь 100-річчя Курултаю

Новини

У столичному Музеї Грошей Національного банку України сьогодні відбулася презентація пам’ятної монети на честь 100-річчя Першого Курултаю, національного з’їзду кримськотатарського народу, який відбувся в листопаді 1917 року.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на QHA.

“Це дійсно дуже сконцентроване матеріальне виклад новітньої кримськотатарської історії. Сто років тому ми скликали Перший Курултай кримськотатарського народу, і тоді він проголосив Кримську Народну Республіку. Але він не був почутий. Дуже багато аналогій з нашим часом. Знову прийшли загарбники-росіяни”, – зазначив глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Також Чубаров заявив, що створення цієї пам’ятної монети для нього – це прояв України поваги до одного з корінних народів – кримським татарам.

Генеральний директор інституту геостратегії ім. Ісмаїла Гаспринського Наріман статут, в свою чергу, зауважив, що ідея створення пам’ятної монети народилася ще в 2016 році.

“Ідея народилася в 2016 році, ми тоді працювали спільно з Нацбанком над монетою про геноцид кримськотатарського народу. Тоді ми згадали, що скоро – століття Курултаю. Тоді ми звернулися до Нацбанку, до художників. Відразу почали працювати, дуже швидко створився ескіз. Ми намагалися зобразити на монеті все те, що було прийнято: Конституція, Державний прапор, державний гімн”, – сказав він.

На аверсі монети розміщено малий Державний герб України, праворуч від нього написаний номінал – «5 гривень». Під гербом – зображення карти півострова Крим, на синьому тлі якої жовтими буквами написані рядки з гімну кримськотатарського народу: “Я поклявся, Я дав слово померти за народ”. Внизу – герб кримськотатарського народу – тамга. У правому нижньому кутку розміщений логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.

На реверсі монети дизайнери зобразили делегатів Першого кримськотатарського національного з’їзду на тлі Ханського палацу. На обідку на українському і кримськотатарських мовами написано: «Перший Курултай кримськотатарського народу».

Монети виконані з металу нейзильбер, діаметром 35 мм. В Україні пам’ятні монети випущені тиражем 35 000 штук – за ціною 43 гривні за штуку. Як можна придбати монету можна дізнатися на сайті Національного банку України.

Над виготовленням монети працювали художники Таран Володимир, Харук Олександр і Харук Сергій, скульптори – Дем’яненко Володимир і Дем’яненко Анатолій.

Курултай кримськотатарського народу – національний з’їзд, вищий повноважний представницький орган кримськотатарського народу.

Як відомо, Курултай у тюркських народів, в тому числі і кримськотатарського, є традиційним інститутом вищої державної влади, який скликався в переломні і доленосні епохи їх історії. На ньому забезпечувалося широке представництво вільних членів суспільства і виносилися рішення, обов’язкові для виконання всім населенням.

Перший Курултай кримськотатарського народу відкрився 26 листопада (9 грудня за новим стилем) 1917 року в Ханському палаці в Бахчисараї. Він проголосив створення Кримської Народної Республіки, прийняв її Конституцію і державну символіку, після чого оголосив себе парламентом Кримської Народної Республіки. Уряд очолив Номан Челебіджихан.

Другий Курултай був скликаний вже в 1991 році, через два роки після початку масового повернення кримських татар з місць, в яких вони проживали після депортації 1944 року.