Присяжних засідателів в «судах» над політв’язнями у Криму можна вважати співучасниками воєнних злочинів – правозахисниця

Новини
Дар'я Свиридова, адвокат УГСПЛ Фото: investigator.org.ua

Жителів окупованого Криму, які стали присяжними засідателями і беруть участь у політично мотивованих «судових» процесах над політв’язнями, можна вважати співучасниками воєнних злочинів, які коїть Росія, як окупант на півострові.

Про це юрист Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Дар’я Свиридова заявила в ефірі програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ТРК Чорноморська).

«Цим людям варто розуміти, що беручи участь у незаконних політично мотивованих процесах, які фактично призводять до грубих порушень прав людини, як у випадку людей, яких переслідують у «справах терористів», беручи участь у прийнятті рішень, які призводять до воєнних злочинів, а цих людей (засуджених – ред.) буде вивезено з території України, що є воєнним злочином, вони мають розуміти, що ці дії будуть, як мінімум, предметом розгляду правоохоронних органів», – сказала Свиридова.

Вона нагадала, що факти незаконного позбавлення волі кримчан, зокрема Олега Сенцова, та Олександра Кольченко, переслідування фігурантів так званої «справи Хізб ут-Тахрір», яких окупанти звинувачують у нібито «тероризмі» і «екстремізмі», вже є предметом розгляду в рамках кримінальних проваджень, які розслідуються прокуратурою Автономної Республіки Крим.

«Тому ці люди (присяжні засідателі – ред.), які в Криму беруть участь в засудженні, в розгляді так званих «судових справ», мають розуміти, що їх дії стануть так само предметом вивчення в рамках цих кримінальних проваджень», – підкреслила юрист УГСПЛ.

За її словами, говорити про наявність справедливого правосуддя в окупованому Криму неможливо, і тому, залучаючи кримчан до участі у роботі так званих «судів» над політв’язнями, Росія робить їх заручниками своїх дій на півострові.

В листопаді 2017 року на сайті так званого «уряду Криму» опубліковані переліки кандидатів у присяжні засідателі різних регіонів півострова до «Верховного суду Республіки Крим», «Кримського гарнізонного воєнного суду» і Північно-Кавказького окружного воєнного суду у російському Ростові-на-Дону.

Нагадаємо, 13 червня 2017 року прокуратур АРК Гюндуз Мамедов повідомив, що прокуратура розглядає тяжкі злочини проти громадян в Криму, які здійснюються представниками країни-окупанта, як порушення міжнародного гуманітарного права. У зв’язку з цим раніше відкриті кримінальні провадження за фактами вбивств, нападів, переслідування і незаконного позбавлення волі активістів на півострові будуть перекваліфіковані або доповнені статтею 438 КК України (порушення законів і звичаїв війни).