«Верховний суд» у Криму пом’якшив вирок журналісту Миколі Семені в частині додаткового покарання

Новини
Микола Семена Фото: Антон Наумлюк

«Верховний суд» окупованого Криму пом’якшив вирок журналісту Миколі Семені в частині додаткового покарання: мова йде про заборону займатися публічною діяльністю на 2 роки, а не три, як було раніше, в попередньому рішенні суду.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на Крим.Реаліі.

Вирок Миколі Семені з приводу позбавлення волі на термін 2,5 роки умовно залишається в силі.

Адвокат Олександр Попков клопотав про визнання недійсною лінгвістичної експертизи співробітника ФСБ Ольги Іванової, на підставі якої було побудовано звинувачення в сепаратизмі. Також адвокат просив допитати слідчого ФСБ Росії Іллю Хоменко, свідків у справі – фахівця Михайла Савву і головного редактора Крим.Реаліі Володимира Притулу.

У всіх клопотаннях суд відмовив, після чого сторони перейшли до дебатів.

фото: Валерій Балаян, Facebook

«Я вважаю цю справу політично мотивованою, статтю (280.1 КК Росії), за якою судять Миколу, не можна вважати конституційною. Вирок незаконний і необгрунтований прошу його скасувати, і визнати Семену невинним», – заявив під час дебатів адвокат Еміль Курбедінов.

Адвокат Попков заявив, що суд першої інстанції «дискредитував себе, визнавши дійсним лінгвістичну експертизу ФСБ, яка знайшла в статті Семени горезвісний сепаратизм і закривши очі на те, що за Миколою незаконно велося стеження». «Прошу суд другої інстанції скасувати вирок Семені, щоб справа не доходила до вищих інстанцій. Микола повинен бути виправданий і реабілітований», – заявив в дебатах Попков.

Сам журналіст заявив в суді про вибірковість правосуддя в Росії і відродження практики політично мотивованих процесів.

фото: Валерій Балаян, Facebook

«Вирок суду першої інстанції не грунтується ні на законі ні на доказах. Багато правозахисних організацій визнали моє справу політично мотивованою. Поки ж тенденція така, що в Росії відроджується практика політичних процесів. Слідство і суд першої інстанції неправомірно кваліфікували мою статтю про блокаду, як заклик до сепаратизму. Чому в висловлюваннях Явлінського або Собчак ФСБ не знаходить екстремістських дій?», – сказав Семена.

Журналіст додав, що заради винесення обвинувального вироку Залізничний суд «пішов на спотворення внутрішніх законів Росії і норм міжнародного права».

Держобвинувач просив залишити вирок Залізничного суду в силі.

Як повідомлялось, 22 вересня «Желєзнодорожний райсуд» окупованого Сімферополя засудив журналіста Миколи Семену до 2 років 6 місяців позбавлення волі умовно із забороною на ведення публічної діяльності на 3 роки і випробувальним терміном 3 роки і зобов’язанням є 2 рази на місяць для контролю у ФСВП. «Суд» визнав Семену винним в скоєнні злочину передбаченого ч.2 ст. 280.1 КК РФ (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації).

18 грудня в окупованому Криму проходить більше 70 судових засідань над учасниками одиночних пікетів «Ми не терористи», а також у справі «26 лютого» і апеляція на вирок кримському журналісту Миколі Семені.