У суді Києва призначені засідання про держзраду Нахлупіна та інших екс-депутатів з Криму

Новини
Віталій Нахлупін Фото: investigator.org.ua

У Святошинському районному суді Києва в середу, 7 лютого, заплановані засідання по шести кримінальним провадженням про державну зраду кримських чиновників, депутатів і суддів. Всі вони звинувачуються в державній зраді.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на портал Судова влада України.

Так, в Святошинському райсуді відбудеться підготовче засідання у справі колишнього депутата Верховної Ради Криму, а нині заступника «голови Ради міністрів Криму» Віталія Нахлупіна. Його обвинувачують у державній зраді. З 2010 року Нахлупін очолював комісію з бюджетної і економічної політики. Він активно сприяв окупації Криму і у вересні 2014 року обрався до «Госсовєта Криму» за виборчим списком «Єдиної Росії». У січні 2016 року «глава Криму» Сергій Аксенов призначив Нахлупіна своїм заступником.

У цьому ж суді заплановано засідання у кримінальному провадженні щодо екс-депутата Криму Олександра Рябкова. Після анексії Рябков став депутатом «Госсовєта Криму» від російської партії «Батьківщина».

У райсуді відбудеться засідання у кримінальному провадженні щодо екс-депутата міськради Севастополя Андрія Григорова. Також він є директором фірми «Стандарт Буд», яка в 2010-2011 роках була замішана у скандальній історії про «реконструкції» пляжів в Гурзуфі. Центр журналістських розслідувань писав про те, що фірма Григорова «Стандарт Буд» на бюджетні гроші покращувала пляж, прилеглий до комплексу оздоровлення та відпочинку «Перлина Криму», який пов’язували з сином регіонала і екс-прем’єр-міністра України Миколи Азарова. У 2014 році Андрій Григоров сприяв окупації Криму і сьогодні звинувачується в державній зраді.

За таким же кримінальним провадженням проходить і Ольга Удовіна – екс-керівник апарату Ради міністрів Криму. Після анексії зайняла посаду керівника апарату «адміністрації» Ялти.

Святошинський райсуд проведе підготовче засідання і у кримінальному провадженні стосовно Євгена Михайлова – екс-голови Ради міністрів Криму і колишній глава комісії з питань курортів. Після анексії став депутатом «Госсовєта Криму» від партії «Єдина Росія». Він також заснував мережу туристично-оздоровчих та готельних комплексів, що входять в структуру акціонерного товариства «По туризму та екскурсіях «Кримтур». У 2016 році окупанти виставили її на продаж за 10 млрд рублів.

Також в Святошинському райсуді заплановано підготовче засідання по кримінальному провадженню щодо судді з Криму Олени Самойлової, яка звинувачується в державній зраді.

Стаття 111 КК – державна зрада – припускає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років.