Стала відома причина катастрофи АН-148 в Росії

Новини

Пілоти літака Ан-148 посварилися в повітрі, раніше припустилися помилки в розрахунках, проте нічого виправити не могли, так як навіть не зрозуміли, що відбувається.

Про це повідомила офіційний представник СКР Світлана Петренко, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на «Комерсант».

Після завершення розшифровки «чорних ящиків» в Слідчому комітеті РФ заявили, що причиною аварії, в якій загинула 71 людина, стали різні показники швидкості.

«У ході розслідування кримінальної справи, що перебуває у провадженні слідчих головного управління з розслідування особливо важливих справ СКР, отримані дані фахівців Міждержавного авіаційного комітету про розшифровку показань бортових самописців літака Ан-148, який зазнав аварії 11 лютого в Підмосков’ї. Матеріали МАК долучені до кримінальної справи і вивчаються слідчими «, – повідомила офіційний представник СКР Світлана Петренко, однак зміст записів розкривати вона відмовилася через таємницю слідства.

Разом з тим, видання з посиланням на власні джерела зазначає, що запис розмови була короткою, проте його довелося відновлювати кілька днів через сильний ушкодження «чорного ящика». Відзначається, що перед вильотом з аеропорту Домодєдово пілоти читали контрольну карту, щоб перевірити роботу приладів і механізмів. Однак, з якихось причин, вони не включили, відповідно до інструкції, обігрів приймачів повного тиску, з яких зчитують інформацію датчики швидкості.

Незабаром після зльоту пілоти звертають увагу, що дані швидкості на приладах критично низькі і відрізняються один від одного. Вони спробували вирішити цю проблему і, лаючись, почали збільшувати швидкість літака і нахиляти його до землі. Як стверджує співрозмовник видання, зіткнення з землею сталося під нечіткі крики пілотів.

Експерт також вважає, що льотчики так і не зрозуміли, через що виникли спотворені свідчення швидкості на дисплеях і, відповідно, в принципі не могли впоратися з цією критичною ситуацією.

11 лютого в районі села Степанівське Раменського району Московської області після вильоту з аеропорту «Домодєво» розбився пасажирський літак Ан-148 «Саратовских авіаліній», який слідував за маршрутом «Москва-Орськ». На борту літака знаходилося 71 чоловік: 65 пасажирів і шість членів екіпажу.