Судно із «ільменітової схеми» Nefterudovoz 45М зайшло в акваторію Херсонського порту

Новини
Судно Nefterudovoz 45М Фото:investigator.org.ua

Судно Nefterudovoz 45М, яке доставило із турецького Самсуна у Керченську протоку близько трьох тисяч тонн ільменітової руди і перевантажило її на рейді для подальшого транспортування до закритого порту Керч, повернулося до Херсону. Єдиним підприємством у окупованому Криму, яке використовує ільменітову руду як сировину, є завод «Кримський титан» Дмитра Фірташа.

Про це повідомляють кореспонденти Центру журналістських розслідувань, які спостерігали за переміщенням судна із так званої «ільменітової схеми» із Керченської протоки до  порту Херсон.

Станом на 16 годину судно Nefterudovoz 45М стоїть в акваторії Херсонського морського торгівельного порту у районі Херсонської верфі  Smart Maritime Group нардепа Вадима Новинського. Поруч із Nefterudovoz 45М на сервісі Marinetraffic також видно портове судно SO-3973, яке, ймовірно, доставило співробітників митниці.

Судно Nefterudovoz 45 М, фото: investigator.org.ua

Як повідомлялось, судно Nefterudovoz 45М доставило близько трьох тисяч тонн ільменітової руди з турецького порту Самсун до Керченської протоки. 11 січня на рейді російського порту Кавказ сировина була перевантажена на російське судно Nefterudovoz -2, яке доправило її  в закритий керченський порт Камиш-Бурун. Єдиним підприємством у Криму, яке використовує ільменіт як сировину, є «Кримський титан» українського олігарха Дмитра Фірташа. 

За українським регістром, судно Nefterudovoz 45М належить херсонському ТОВ «Транспортний судноплавний менеджмент», засновником якого є одесит Максим Молчанов.

Центр журналістських розслідувань повідомляв, що у  схемі поставок ільменіту на завод «Кримський титан» в окупованому Армянську – новий маршрут і  учасники. Із турецького порту Самсун руду доправляють у Керченську протоку, де на рейдовій перевалці порту «Кавказ» (Краснодарський край, РФ)) перевантажують на російські судна і відправляють у керченський порт Камиш-Бурун. В останні місяці серед перевізників ільменіту з’явились і судна під українським прапором. Як виявив Центр журналістських розслідувань, вони записані на три компанії із однією адресою у Херсоні, однак легалізованою в Україні є лише одна із них.

Подробиці у матеріалі «Ільменіт для Кримського Титану: стара схема – новий маршрут».

Судно Nefterudovoz 45М, акваторія порту Херсон фото:investigator.org.ua

Судно Nefterudovoz 45М, фото:investigator.org.ua

Ще одне судно-ільменітчик Hermes, що доставило близько 3 тисяч тонн ільменіту в Керченську протоку і стояло кілька діб в районі якорної стоянки № 471 – в акваторії закритого Україною для заходів порту Керчі, вже кілька днів стоїть у порту Маріуполя.