«Влада» Криму передала у власність РФ ділянку на Тузлі для будівництва мосту

Новини
Будівництво Керченського мосту на острові Коса Тузла Фото: most.life

«Рада міністрів» окупованого Криму передала у власність РФ земельну ділянку площею понад 6,5 тис. кв.м на острові Коса Тузла для будівництва Керченського мосту, який з’єднає Керченський півострів і Таманський півострів через острів Тузла і Тузлинську косу.

Таке рішення прийнято після розгляду заяви ФКУ «Управління федеральних автомобільних доріг «Тамань» Росавтодору, яке є замовником будівництва Керченського мосту, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс.

«Здійснити безоплатну передачу з власності Республіки Крим в федеральну власність земельної ділянки площею 6 530 кв.м, категорія земель – землі населених пунктів, з видом дозволеного використання земельної ділянки – транспорт, розташованого за адресою: Республіка Крим, Керч, Коса Тузла», – йдеться в документі «Радміну Криму».

Право федеральної власності на землю виникає з дня затвердження акта прийому-передачі.

«Це стандартна процедура передачі земельної ділянки з власності суб’єкта федерації в федеральну власність під потреби будівництва федерального об’єкта інфраструктури», – пояснив «Інтерфаксу» представник ФКУ Упрдор «Тамань».

«Власником ділянки після завершення процедури передачі стане Російська Федерація, правовласником – ФКУ Упрдор «Тамань», підвідомче Росавтодору. Оформлення передачі земельних ділянок за проектом знаходиться в завершальній стадії», – уточнив він.

Тузла – піщаний острів площею 3,5 кв.км, довжиною від 5 до 6,5 км і шириною близько 0,5 км в Керченській протоці. Він знаходиться між Керченським півостровом Криму на заході і Таманським півостровом Краснодарського краю на сході.

Нагадаємо, міст через Керченську протоку Росія почала будувати після анексії Криму в квітні 2015 року. Вартість мосту в процесі його проектування та будівництва зросла до 240 млрд рублів. Рух автомобілів по мосту планують відкрити в грудні 2018 року. 

14 вересня 2016 року Україна ініціювала в міжнародному трибуналі ООН з морського права арбітражне провадження проти Росії для захисту своїх прав як прибережної держави в прилеглих до окупованого Криму зонах Чорного і Азовського морів і Керченській протоці.

В травні 2017 року прокуратура АРК порушила кримінальне провадження за фактом порушення правил екологічної безпеки в Азовському і Чорному морях через будівництво РФ моста в Керченській протоці.

29 вересня 2017 року президент України доручив підготувати позов до РФ в зв’язку з негативними екологічними наслідками від будівництва Керченського мосту.