NASA запустило зонд InSight для вивчення Марса зсередини

Новини
Запуск NASA зонда InSight Mars ракетою Atlas V 401 Фото: Twitter NASA

Американське космічне агентство NАSA в суботу, 5 травня, успішно запустило місію на Марс для вивчення глибинних шарів грунту і сейсмічної активності Червоної планети.

Запуск зонда InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) був здійснений з бази ВПС США Ванденберг у Каліфорнії о 04:05 (14:05 за Києвом) за допомогою ракети Atlas V 401, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію ВВС.

InSight стане першим зондом, який зосередить свої дослідження переважно на внутрішній частині Марса.

Під час своєї роботи на поверхні Червоної планети зонд вивчить розміри, товщину, щільність і склад марсіанського ядра, його мантію і кору. В ході місії буде вивчатися і сейсмічна і тектонічна активність Марса.

Орієнтовно зонд почне свою роботу з вивчення Марса в листопаді 2018 року.

Посадка InSight запланована неподалік від марсіанського екватора, що зроблено спеціально для ефективного забезпечення його систем, що працюють на сонячних батареях. На відміну від інших місій, зонд InSight не зможе пересуватися по поверхні планети, оскільки є стаціонарним пристроєм.

Очікується, що апарат пропрацює на Марсі два роки.

Посадковий модуль InSight на Марсі (комп’ютерна графіка) Ілюстрація: bbc.com

У NASA заявили, що місія буде сприяти майбутній появі людей на Марсі, допоможе краще зрозуміти походження Червоної планети і інших скелястих планет, включаючи Землю.

Раніше NASA планувала запустити місію InSight Mars ще в березні 2016 року, проте через технічні неполадки політ було відкладено.