В ЄС закликали РФ пустити українського омбудсмена до ув’язнених

Новини

ЄС вітає домовленості між Україною і Росією про взаємне відвідування уповноваженими з прав людини 34 ув’язнених осіб на територіях обох країн, закликаючи російську сторону звільнити всіх незаконно утримуваних українців.

Про це заявила заявила прес-секретар Єврокомісії Майя Косьянчич, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на «Укрінформ».

«Ми вітаємо ініціативу уповноважених з прав людини України та Росії співпрацювати і відвідати 34 ув’язнених, які утримуються владою в іншій країні, включаючи незаконно анексований Кримський півострів. З огляду на голодування багатьох ув’язнених, такі візити набувають особливої ​​нагальність», – заявили в ЄС.

Косьянчич підкреслила, що Євросоюз закликає Росію звільнити всіх незаконно утримуваних українських громадян, включаючи Олега Сенцова.

Майя Косьянчич, фото: aa.com.tr

Нагадаємо, що в п’ятницю Уповноважений з прав людини України Людмила Денисова прибула в місто Салехард і попрямувала в Лабитнангі, де в колонії утримується Сенцов, проте в колонії їй відмовили у візиті. Більш того, уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова заявила, що Денисова знаходиться на території Ямало-Ненецького автономного округу в порушення досягнутих домовленостей.

Раніше омбудсмен заявила, що російська влада відтягує її зустріч з незаконно ув’язненим голодуючим Олегом Сенцовим майже на тиждень, і запропонувала для цього 22 червня.

Як повідомлялося, Людмила Денисова та її російська колега Тетяна Москалькова розраховують відвідати по 34 ув’язнених на територіях обох країн. Відвідування Олега Сенцова, який тримає голодовку з 14 травня з вимогою звільнення всіх українських політв’язнів в РФ і Криму, дозволять тільки після 22 червня.

Українського режисера Олега Сенцова, який голодує з 14 травня з вимогою звільнення усіх українських політв”язнів, , в п’ятницю вивозили в реанімацію. Зараз він знаходиться в санчастині колонії, припиняти голодування не збирається.

Як повідомлялось, 1 червня по всьому світу стартувала глобальна акція #SaveOlegSentsov з вимогою звільнити незаконно засудженого в Росії українського політв’язня, режисера Олега Сенцова, який з 14 травня проводить голодовку в російській колонії, вимагаючи звільнити всіх українських політв’язнів, утримуваних в РФ.

У четвер, 14 червня, розпочався третій етап глобальної акції за порятунок українських політв’язнів в РФ і окупованих нею територіях #SaveOlegSentsov.