Домовленості з Москальковою про відвідування політв’язнів у РФ знову зірвані – Денісова

Новини
Омбусмени України і РФ Людмила Денісова та Тетяна Москалькова Фото: Facebook Людмила Денісова

Попередні домовленості з російським омбудсменом Тетяною Москальковою щодо відвідування ув’язнених на території РФ і України, досягнуті 18 червня, знову зірвані російською стороною.

Про це повідомила на своїй сторінці в Facebook Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, передає Центр журналістських розслідувань.

«Відповідно до наших попередніх домовленостей, які були на вечір 18-го червня, українською стороною було зроблено все можливе для мінімальних пересувань і максимального комфорту візитів Тетяни Москалькової до тих осіб, яких вона хотіла відвідати. В першу чергу, це Кирило Вишинський. Відбулися домовленості з усіма органами, які впливають на те, щоб переправити Вишинського в київський СІЗО. Такі згоди отримані від СБУ, під слідством якого знаходиться Вишинський, від слідчого, який веде його справу, і про супровід його в місто Київ домовилися з МВС», – написала Денисова.

У свою чергу омбудсмен України повинна була поїхати в Лабитнангі, зустрітися з Уповноваженим з прав людини Ямало-Ненецького автономного округу РФ, який повинен супроводжувати її в колонію до Олега Сенцова.

За словами Денісової, згідно з домовленістю, вона повинна була поспілкуватися з Олегом Сенцовим, а Москалькова в цей час Україні – з керівником інформресурсу «РИА Новости-Украина» Кирилом Вишинським і колишніми військовослужбовцями ЗСУ з Криму Максимом Одінцовим і Олександром Барановим, засудженим за держзраду і дезертирство.

Вона додала, що після повернення російського омбудсмена в Москву, планувалося спільне відвідування Романа Сущенко. Потім Денісова повинна була поїхати до Челябінська, щоб відвідати Станіслава Клиха і Олександра Кольченко. А потім планувалося відвідування Миколи Карпюка у Володимирі, а також візит в Ростов-на-Дону і в окупований Крим.

«Такі домовленості були на вчора. Втім, знову нічого не відбулося. Я знову змушена констатувати, що Тетяна Москалькова не приймає рішення, а лише артикулює те, що їй доручили донести. Мене знову запросили на переговори. Я їду, але…», – написала омбудсмен України.

Як повідомлялось, 18 червня Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова разом з омбудсменом РФ Тетяною Москалькової на закритій зустрічі в Москві обговорили умови візитів до українських і російських громадян, які утримуються під вартою в обох країнах.

Нагадаємо, 9 червня відбулася телефонна розмова президентів України і РФ Петра Порошенка і Володимира Путіна, під час якої була досягнута домовленість, що найближчим часом омбудсмени обох країн відвідають ув’язенних громадян.

Як повідомлялося, Людмила Денісова та її російська колега Тетяна Москалькова розраховують відвідати по 34 ув’язнених на територіях обох країн.

15 червня Людмила Денісова прибула в місто Салехард і попрямувала в Лабитнангі, де в колонії утримується Сенцов, проте їй відмовили у візиті. Більш того, уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова заявила, що Денисова знаходиться на території Ямало-Ненецького автономного округу в порушення досягнутих домовленостей.

Раніше омбудсмен України заявила, що російська влада відтягує її зустріч з незаконно ув’язненим голодуючим Олегом Сенцовим майже на тиждень, і запропонувала для цього 22 червня.

18 червня у Москві Людмилу Денісову, незважаючи на наявність дозволу суду, адміністрація СІЗО Лефортово не допустила до українського журналіста Романа Сущенка, незаконно засудженого нібито за «шпигунство».