У Європарламенті Олега Сенцова номінували на премію Сахарова

Новини
Флешмоб #SaveOlegSentsov у Європейському парламенті, Страсбург, 1 червня 2018 р Фото: Facebook Save Oleg Sentsov

Найбільша фракція Європейського парламенту – Європейська народна партія номінувала незаконно засудженого в Росії українського режисера, кримчанина Олега Сенцова, який вже 123 дні голодує в колонії міста Лабитнангі, на премію імені Сахарова 2018 року.

Про це повідомив у мікроблозі Twitter кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі Рікард Йозвяк, передає Центр журналістських розслідувань.

«Найбільша політична група в Європарламенті висунула Сенцова на премію Сахарова 2018 року», – написав Йозвяк.

Минулого тижня він повідомив, що кандидатуру Сенцова також підтримують ще дві парламентські групи. Ім’я лауреата премії Сахарова оголосять в кінці жовтня.

Премія «За свободу думки» імені Сахарова – премія в області прав людини, заснована Європейським парламентом в 1988 році на честь вченого і дисидента Андрія Сахарова. Премія вручається в чотирьох областях.

У різні роки лауреатами премії ставали Нельсон Мандела, Кофі Аннан, ООН, «Репортери без кордонів» та інші.

Нагадаємо, 9 серпня з дозволу Олега Сенцова опубліковані його фотографії з російської колонії. Стан здоров’я українського політв’язня, який тримає голодовку з вимогою звільнити всіх українських в’язнів Кремля, знову погіршився, у нього стався третій криз.

14 серпня Олег Сенцов під час зустрічі в колонії з російською правозахисницею Зоєю Свєтовою назвав свій стан «предкритичним».

15 серпня експерти ООН закликали Росію негайно і без будь-яких умов звільнити Олега Сенцова. Вони підкреслили, що життя українського режисера в небезпеці і зажадали надати йому медичну допомогу.

21 серпня вимоги звільнити Сенцова в черговий раз озвучили США і Євросоюз.

Генеральний Секретар ООН Антоніу Гутереш стурбований станом здоров’я незаконно засудженого в РФ Олега Сенцова.

Комісія з питань помилування на території Ямало-Ненецького автономного округу РФ відмовила Людмилі Сенцової, матері Олега Сенцова, в прийнятті до розгляду клопотання про помилування її сина.