У Криму випустили з СІЗО капітана судна «ЯМК-0041» і двох рибалок, затриманих на Сиваші

Новини
Капітан українського риболовецького судна «ЯМК-0041» Віктор Новицький Фото: Facebook Крымская солидарность

В окупованому Криму випустили з СІЗО Сімферополя капітана українського судна «ЯМК-0041» Віктора Новицького, затриманого російським прикордонниками в Чорному морі біля кримського берега, і двох українських рибалок з села Стрілкове на Херсонщині, затриманих на моторному човні в затоці Сиваш.

Про те, що Новицький відпущений з СІЗО на підписку про невиїзд, агентству «РИА Новости Крым» повідомила «уповноважений з прав людини в Криму» Людмила Лубіна, передає Центр журналістських розслідувань.

«Віктор Новицький був випущений з СІЗО вчора (1 листопада – ред.). Він скоїв злочин не тяжкий. І оскільки у нас так чудово вийшло зі звільненням команди «Норду», то і щодо Новицького було б правильно обрати аналогічні запобіжного заходу: домашній арешт і підписка про невиїзд», сказала Лубіна.

Як повідомили агентству в апараті віце-президента Європейського інституту омбудсмена Ніни Карпачової, 1 листопада також були випущені з СІЗО Сімферополя і двоє українських рибалок Руслан Кондратюк та Андрій Морозов, затриманих російським прикордонниками в затоці Сиваш за ловлю риби.

Уповноважений ВР з прав людини Людмила Денисова підтвердила звільнення з СІЗО в окупованому Криму капітана українського судна «ЯМК-0041» Віктора Новицького і двох українських рибалок Руслана Кондратюка та Андрія Морозова.

«Незаконно утримуваних капітана українського риболовецького судна «ЯМК-0041» Віктора Новицького, а також двох рибалок Руслана Кондратюка та Андрія Морозова випустили із СІЗО Сімферополя. Українським морякам змінено запобіжний захід на підписку про невиїзд», – повідомила омбудсмен на своїй сторінці в Facebook.

За її словами, подібні дії РФ не мають нічого спільного з реальною правозахисної практикою, а є лише використанням українських громадян у своїй зовнішньополітичній грі.

«Адже спочатку Росія всупереч усім міжнародним нормам права незаконно анексує Кримський півострів, потім незаконно використовує водні ресурси України і затримує українські судна. А показове звільнення російською владою українських моряків не є щирою гуманітарною місією», – зазначила Лубіна.

Вона підкреслила, що Україна робить все можливе для захисту прав українських моряків і вірить в їх якнайшвидше повернення додому.

Нагадаємо, 30 жовтня з окупованого Криму повернулись семеро українських рибалок з суден «ЯМК-0041» та «ЯОД-2105», затриманих російськими прикордонниками в Чорному морі біля кримського узбережжя. Водночас до Криму повернулись семеро моряків керченського судна «Норд», затриманого українським прикордонниками у Азовському морі.

Як повідомлялось, 4 травня 2018 року прикордонний корабель РФ затримав в Чорному морі біля окупованого Криму українське риболовецьке судно «ЯМК-0041» з Очакова з п’ятьма членами екіпажу на борту за нібито «незаконний промисел камбали-калкана у виключній економічній зоні РФ». Судно і моряків доставили на півострів. У Держприкордонслужбі України заявили, що судно «ЯМК-0041» мало необхідні дозволи на вилов риби в межах територіального моря, або 12-мильної морської зони. Однак судно не оформлялося для виходу за лінію держкордону України.

ФСБ порушила кримінальну справу за звинуваченням у браконьєрстві щодо капітана українського судна «ЯМК-0041» Віктора Новицього за ч.3 ст.256 КК РФ (незаконний видобуток (вилов) водних біологічних ресурсів, вчинений особою з використанням свого службового становища). «Суд» в Криму заарештував Новицького.

У вересні 2018 року прикордонники ФСБ РФ затримали на кримському березі затоки Сиваш двох українських рибалок з села Стрілецького Херсонській області під час швартування моторного човна поблизу села Стефанівка Джанкойського району. Російські прикордонники стверджували, що в човні, на якій рибалки прибутку до Криму, було виявлено близько 20 кг кефалевих видів риб.