Викрадені під орудою Темиргалієва з Ощадбанку $30 млн включені в компенсацію від РФ за втрачені активи в Криму

Новини
Рустам Темиргалієв Фото: ИТАР-ТАСС

Вартість цінностей, викрадених у березні 2014 року зі сховища Ощадбанку в анексованому Криму за наказом «першого віце-прем’єра Криму» Рустама Темиргалієва, включена до загальної суми компенсації від РФ за втрачені кримські активи фінустанови.  

Про це розповіла Центру журналістських розслідувань Ірина Мудра, заступник директора Департаменту реструктуризації заборгованості та стягнення Ощадбанку.

За її словами, щодо фігурантів справи про викрадення коштів з Ощадбанку в окупованому Криму були ініційовані кримінальні справи. В той же час, Ірина Мудра висловила впевненість, що жоден з виконавців чи організатторів злочину не поніс відповідальності.  

«Загальна сума викрадених цінностей, які становили і грошові кошти, і валютні цінності, і золото – біля тридцяти мільйонів доларів США. Ця сума була повністю включена в розмір збитків, які були заявлені до відшкодування і повністю задоволена судом», – сказала Ірина Мудра.

За її словами, суд повністю задовільнив заявлені вимоги щодо втрачених в окупованому Криму активів.

«Втрачені активи складалися з нерухомого майна – будівель, обладнання; рухомого майна, устаткування, – тобто, всього того, що знаходилося на території Автономної республіки Крим; активів третіх осіб, які були на зберіганні у банку – а це золото і валютні цінності, які банк зберігав на виконання певних доручень Служби безпеки України; це і втрачений бізнес, і гудвіл (вартість ділової репутації – ред.). І загалом, вартість, яку було присуджено до компенсації Російській Федерації складає біля 1,3 млрд доларів США», – повідомила Ірина Мудра.

Нагадаємо 26 листопада, Арбітражний трибунал у Парижі ухвалив рішення про стягнення з РФ на користь державного Ощадбанку 1,3 млрд доларів США для компенсації збитків за втрачені активи в окупованому Криму.

Як повідомлялося, в травні 2014 року державний Ощадбанк припинив будь-які банківські операції в окупованому Криму і закрив філію – ​​Кримське республіканське управління.

21 травня 2014 «влада» Криму вивезла в невідомому напрямку 32,45 млн грн та 309 кг золота зі сховища Ощадбанку, в зв’язку з чим банк був позбавлений можливості виконувати свої зобов’язання перед кримськими клієнтами. У причетності до організації цього викрадення підозрюють Рустама Темиргалієва, на той час «першого віце-прем’єра Криму», а у виконанні – одного з ватажків «самооборони Криму» Володимира Мерцалова.

У липні 2015 року Ощадбанк направив вимогу уряду і президенту РФ про компенсацію втрат внаслідок анексії Криму. Свої прямі збитки держбанк оцінив в суму близько 15 млрд грн. У цю суму оцінена балансова вартість активів банку, які були втрачені внаслідок анексії Криму і неможливості банку здійснювати там діяльність.

26 серпня 2016 року Ощадбанк подав позовну заяву в міжнародний арбітражний трибунал, в якому зажадав стягнути з РФ компенсацію в сумі понад 1 млрд. дол. в якості відшкодування збитку, нанесеного фінансовій установі в результаті втрати активів в окупованому Криму. Претензія була сформована в рамках положень Угоди між урядами РФ і України про заохочення і взаємний захист інвестицій від 27 листопада 1998 року, а також міжнародного права.