Україна подала кандидатури Сущенка та Семени на премію ЮНЕСКО

Новини
Роман Сущенко та Микола Семена

Україна запропонували кандидатури українського журналіста Романа Сущенка, незаконно засудженого в Росії нібито за «шпигунство», і кримського журналіста Миколи Семени, незаконно засудженого в окупованому Криму за нібито «заклики до порушення територіальної цілісності РФ», на Всесвітню премію ЮНЕСКО/Гільєрмо Кано.

Про це повідомила перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова в ході презентації в Києві англомовної версії книги Семени «Кримський репортаж», передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Укрінформ.

«Разом з Міністерством закордонних справ ми подали кандидатури Миколи Семени і Романа Сущенка на премію ЮНЕСКО за свободу слова. Це премія Гільєрмо Кано», – сказала Джапарова.

За її словами, кожна країна може подати не більше трьох кандидатів на цю премію, а для України зараз надзвичайно важливо, щоб Сущенко та Семена були відзначені цією нагородою.

«Ми не знаємо, чи отримають вони цю нагороду, але навіть номінації цих журналістів – це така ознака нашої підтримки цих людей, які сьогодні знаходяться в неволі», – сказала перший заступник міністра.

Всесвітня премія ЮНЕСКО/Гільєрмо Кано за внесок у справу свободи преси заснована ЮНЕСКО в 1997 році в пам’ять про загиблого колумбійському журналіста Гільєрмо Кано. Премія присуджується за сприяння свободі преси, особливо, якщо відповідна діяльність пов’язана з ризиком.

Нагадаємо:

  • 30 вересня 2016 року в Москві був затриманий кореспондент Національного інформаційного агентства «Укрінформ» Роман Сущенко. У ФСБ Росії заявили, що затримали журналиста за звинуваченням у шпигунстві і назвали його «співробітником Головного управління розвідки Міноборони України».
  • 4 червня 2018 року Московський міський суд визнав винним в «шпигунстві» Романа Сущенко і призначив покарання у вигляді 12 років колонії суворого режиму. 5 червня адвокати журналіста подали апеляцію на вирок. 12 вересня Верховний суд РФ визнав законним вирок Мосміськсуду Роману Сущенко. На початку листопада стало відомо, що Романа Сущенко етапували до виправної колонії №11 у м.Кірово-Чепецьк, с.Утробіно у Кіровській області.
  • 22 вересня 2017 року в Криму «Желєзнодорожний райсуд» Сімферополя засудив журналіста Миколу Семену до 2 років 6 місяців позбавлення волі умовно із забороною на ведення публічної діяльності на 3 роки і випробувальним терміном 3 роки і зобов’язанням є 2 рази на місяць для контролю у ФСВП. «Суд» визнав Семену винним в скоєнні злочину передбаченого ч.2 ст. 280.1 КК РФ (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ).
  • 18 грудня 2017 року «Верховний суд Криму» пом’якшив вирок Миколі Семені в частині додаткового покарання: термін заборони займатися публічною діяльністю скорочений до 2 років.