У Керчі на заводі «Залив» спустили на воду корвет, назвавши його «пошуково-рятувальним судном»

Новини
Фото: zalivkerch.com

В окупованому Криму на вкраденому в України суднобудівному заводі «Залив» 21 лютого спустили на воду призначений для Чорноморського флоту РФ корвет «Павел Державин» проекту 22160, здатний нести крилаті ракети «Калібр», однак з остраху перед санкціями повідомили, що це – «пошуково-рятувальне судно проекту А163».

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook головний редактор порталу BlackSeaNews, експерт фонду «Майдан закордонних справ» Андрій Клименко, передає Центр журналістських розслідувань.

«Санкції не працюють, кажете? … В окупованому Криму на захопленому українському заводі «Залив» так смішно намагалися приховати спуск на воду нового корвета з крилатими ракетами «Калибр» проекту 22160, що з переляку обізвали його аварійно-пошуковим судном пр. А163. Вони мабуть думають, що Моніторингова група «Майдану закордонних справ», «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» та редакції BlackSeaNews не відрізняє корвет від буксира. Навіть якщо всі русоЗМІ дали одну фотку з відповідного ракурсу», – написав Клименко.

Фото: Facebook Andrii Klymenko

«Це не буксир проекту А163, це корвет «Павел Державин» пр. 22160. На 4-му фото він зліва. А ось 163 – це не проект, під яким його намагалися сховати, а заводський номер цього корвета :). До речі, поруч з ним – три малих корвета типу «Каракурт», зав. номери 801, 802, 803. Навіщо вони так це роблять? … Тому що ми вже давно подали на санкції Зеленодольский суднобудівний завод, який є «куратором» українського заводу (тобто «рейдернув» його ще на початку окупації Криму)», – додав експерт.

На сайті самого суднобудівного заводу розміщена новина під назвою: «На заводі «Залив» спущено на воду нове судно», в якій зокрема, йдеться: «Урочистий спуск на воду нового пошуково-рятувального судна, побудованого за проектом А163, відбувся 21 лютого на суднобудівному заводі «Залив»».

Фото: Скріншот з сайту zalivkerch.com

Також опубліковані три фотографії «судна» перед спуском, зняті у напрямку спереду і знизу і тому не фахівцю важко відразу зрозуміти, що це насправді корвет проекту 22160. Саме ці фотографії використали російські ЗМІ у своїх повідомленнях про спуск «пошуково-рятувального судна» на заводі.

Однак деякі спеціалізовані російські сайти, написали про спуск на воду в Керчі саме патрульного корабля «Павел Державин» проекту 22160, який є третім кораблем з серії шести таких корветів, призначених для Чорноморського флоту РФ.

Про це, наприклад, повідомив найбільший у «Живому Журналі» блог Bmpd, який спеціалізується на новинах та аналітиці про розробку, виробництво, експорт та імпорт озброєнь, діяльності збройних сил, а також про роботу суміжних галузей ВПК. У ньому з подивом також звернули увагу на те, що завод «Залив» офіційно повідомив про спуск «пошуково-рятувального судна», а не патрульного корабля проекту 22160.

Фото: Скриншот с сайта bmpd.livejournal.com

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Росією, 24 серпня 2014 року керівництво та акціонери ВАТ «Суднобудівний завод «Залів» (Керч) заявили про рейдерське захоплення підприємства, здійснене ТОВ «Суднобудівний завод «Залив», зареєстрованим за кілька днів до цього в Москві, при силовій участі представників так званої «Самооборони Крыму». Найбільшим акціонером ВАТ був український бізнесмен Костянтин Жеваго.
  • 25 серпня рейдери організували збори колективу, на якому представник «Зеленодольського заводу імені А.М. Горького» (Татарстан, РФ) Андрій Жердєв представив себе як директора ТОВ «Суднобудівний завод «Залив» (Москва) і повідомив про те, що ТОВ взяло в довгострокову оренду всі виробничі потужності однойменного ВАТ незважаючи на те, що ніякі договори оренди не були підписані ніким з законного керівництва підприємства.
  • 26 серпня «міністерство інформації і зв’язку Криму» розповсюдило прес-реліз від імені «Заліву», згідно з яким український бізнесмен Костянтин Жеваго відсторонений від керівництва підприємством. У заяві стверджувалося, що Жеваго нібито незаконно заволодів акціями заводу і використовував його для легалізації незаконних доходів. Тижнем раніше «міністр промисловості Криму» Андрій Скринник повідомляв, що в даний момент завод «Залів» практично не функціонує, а російські компанії ведуть з власником заводу переговори про викуп підприємства.