Правосуддя перехідного періоду потребує законодавчого закріплення понять «деокупація» і «колабораціонізм» – прокурор АРК Мамедов

Новини
Прокуратура АРК Фото: investigator.org.ua

Необхідно підготувати кадрові резерви до моменту деокупації та визначитися з можливістю визнання угод і судових рішень, оформлених в період окупації не за українським законодавством.

Про це головному редактору ІА «Центр журналістських розслідувань» Валентині Самар повідомив в інтерв’ю для видання ZN.UA прокурор Автономної Республіки Крим Гюндуз Мамедов.

Відтворені правоохоронні органи Автономної Республіки Крим є елементом правосуддя перехідного періоду, які готують матеріали для грамотного і чіткого проведення процесів люстрації і примирення після деокупації півострова, каже прокурор. За його словами, правосуддя перехідного періоду – це судові та позасудові процеси, спроба адаптації суспільства після грубих масових порушень прав людини.

«Після деокупації відбуватимуться різного роду процедури, будуть створені спеціальні державні інститути, наприклад, з люстрації. Мають, в теорії, створюватися інститути примирення. Для того, щоб ці процеси грамотно і чітко відбувалися, ми цю основну роботу з документування фактів виконуємо вже зараз. В тому числі, щоб не вигадували і не інтерпретували події, які насправді не відбувалися», – розповідає Гюндуз Мамедов.

Він також назвав основні питання, які потрібно вирішити в процесі підготовки до деокупації Криму:

«Стосовно юстиції, я б сказав, що необхідно законодавчо закріпити самі поняття «деокупація» і «колабораціонізм». Це підготовка кадрових резервів до моменту деокупації. Звідки брати цілу армію державних службовців в разі проведення люстрації на території після її деокупації? Це репарації. Це відшкодування збитків. Чи можна визнавати угоди, які відбувалися під час окупації? Це правосуддя, яке там здійснювалося. А воно здійснювалося, і воно за всіма міжнародними договорами має здійснюватися на окупованій території. Крім переслідування за політичними, релігійними та іншими мотивами, що порушують права людини. Ось ці всі моменти ми маємо законодавчо закріпити».

Нагадаємо:

  • Прокурор АРК Гюндуз Мамедов вважає, що співробітники українських слідчих органів повинні вчитися правильно кваліфікувати військові злочини.
  • Міжнародний кримінальний суд може почати офіційне розслідування військових злочинів РФ в окупованому Криму вже в 2019 році.
  • Українські слідчі органи вперше у вітчизняній юридичній практиці застосували Третю Женевську конвенцію для кваліфікації дій Росії щодо військовополонених українських моряків.