Ратифікація Римського статуту необов’язкова, але піде нам на користь – прокурор АРК Мамедов

Новини

Офіційне визнання статуту Міжнародного кримінального суду надасть Україні більше прав та можливостей.

Про це головному редактору ІА «Центр журналістських розслідувань» Валентині Самар повідомив в інтерв’ю для видання ZN.UA прокурор Автономної Республіки Крим Гюндуз Мамедов.

Прокурор вважає за потрібне розвіяти міф про плачевні наслідки ратифікації Римського статуту.

“Річ у тому, що Постановою ВРУ ми вже визнали юрисдикцію МКС стосовно злочинів воєнних і проти людяності, починаючи з 20 лютого 2014 року. Для початку офіційного розслідування Міжнародним кримінальним судом ситуації з Україною ратифікація вже не обов’язкова. Вона потрібна нам тільки для того, щоб продемонструвати світові нашу рішучість у розслідуванні міжнародних злочинів та отримати більше прав як країна-учасниця Римського статуту”, – каже Гюндуз Мамедов..

Нагадаємо:

  • Прокурор АРК Гюндуз Мамедов вважає, що співробітники українських слідчих органів повинні вчитися правильно кваліфікувати військові злочини.
  • Міжнародний кримінальний суд може почати офіційне розслідування військових злочинів РФ в окупованому Криму вже в 2019 році. 
  • Українські слідчі органи вперше у вітчизняній юридичній практиці застосували Третю Женевську конвенцію для кваліфікації дій Росії щодо військовополонених українських моряків.