В Раді зареєстрований законопроект про відновлення відповідальності за незаконне збагачення – нардеп Чумак

Новини
Народний депута Віктор Чцмак Фото: Facebook

У Верховній Раді зареєстрований законопроект про відновлення в Кримінальному кодексі норми про відповідальність за незаконне збагачення, як за злочин, що триває у часі. Його ухвалення дозволить продовжити розслідування справ, розслідування яких було зупинене після рішення Конституційного суду України про неконституційність статті про незаконне збагачення.

Про це повідомив один з авторів проекту закону «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за незаконне збагачення», позафракційний нардеп Віктор Чумак, передає Центр журналістських розслідувань.

«Зареєстрували вчора проект закону про відповідальність за незаконне збагачення, як за злочин, що триває у часі, як альтернативний президентському. Таким чином нівелюється рішення КСУ, що визнало неконституційною ст. 368-2 ККУ про незаконне збагачення», – зазначив Чумак.

За його словами, інші нардепи планують зареєструвати у парламенті ще один проект з такою ж диспозицією статті Кримінального кодексу, як і в його законопректі, «але з іншим порядком слів в ній».

«Сподіваюсь визначимося, який краще і залишимо його», – додав нардеп.

Нагадаємо:

  • 26 лютого Конституційний суд України вирішив, що положення статті 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення, не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості. Зокрема, ця стаття нібито зобов’язує самого підозрюваного довести законність його статків.
  • Країни «Великої сімки» (G7) разом зі Світовим банком закликали владу України активізувати зусилля для забезпечення ефективності антикорупційних правових інститутів та відновити кримінальну відповідальність за незаконне збагачення у відповідності до міжнародних стандартів, яку скасував Конституційний суд України.
  • Посол США в Україні Марі Йованович заявила, що рішення Конституційного суду скасувати кримінальну відповідальність за незаконне збагачення значно послаблює антикорупційну архітектуру України. Вона вважає, що потрібно не тільки відновити цю норму у Кримінальному кодексі, але й перезапустити розгляд десятків справ, які були зупиненні цим рішенням КСУ.