Суд заарештував директора «Спецтехноекспорту» Бельбаса, підозрюваного в розтраті $2,2 млн

Новини
Директор «Спецтехноекспорту» Владислав Бельбас Фото: Наші гроші

Солом’янський суд Києва заарештував до 1 травня з можливістю внесення застави в 7 млн. грн директора держкомпанії «Спецтехноекспорт» Владислава Бельбаси, який разом з попереднім керівником підприємства підозрюється в розтраті 2,2 млн дол. при реалізації одного з експортних контрактів.

Про це повідомляє видання Цензор.НЕТ. передає Центр журналістських розслідувань.

Представник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури вимагав встановити заставу в сумі 55,4 млн. грн, але суд задовольнив вимогу частково.

Також суд заарештував підозрюваного у цій самій справі екс-заступника директора «Спецтехноекспорту» Дениса Панасенко. Для нього суд визначив заставу в сумі 5 млн грн.

За інформацією Національного антикорупційного бюро України, 4 березня детективи НАБУ і САП затримали Владислава Бельбаса і колишнього директора «Спецтехноекспорту» Павла Барбула за підозрою в розтраті 2,225 млн. дол.

Разом з Бельбасом і Барбулом були затримані ще троє колишніх посадових осіб держпідприємства: екс-заступник директора «Спецтехноекспорту»; екс-заступник директора департаменту контракту № 1 «Спецтехноекспорт» (в даний час – підприємець) і екс-начальник одного з відділів «Спецтехноекспорту» (в даний час – підприємець).

Їм повідомили про підозру у вчиненні службового підроблення та навмиснії, з допомогою службового становища за попередньою змовою, розтраті майна, чим нанесені тяжкі наслідки інтересам держави, тобто вчинення кримінальних злочинів, передбачених ч.ч. 2, 3 ст. 27 ч. 2 ст. 28 ч. 5 ст. 191, ч.ч. 2, 3 ст. 27 ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України.

«Слідство встановило, що у 2009 році за ініціативи керівництва «СпецТехноЕкспорту» держпідприємство уклало з іноземною компанією угоду з супроводу одного з зовнішньо-економічних контрактів. За цим контрактом «СпецТехноЕкспорт» мав поставити військову продукцію, вироблену ДП «Завод 410 ЦА». Посередництво нерезидента мало забезпечити укладання та подальше виконання зовнішньо-економічного контракту, за що державне підприємство «СпецТехноЕкспорт» заплатило 2,225 млн дол. США. Натомість детективи НАБУ встановили, що компанія-посередник заявлені послуги не надавав», – відзначили в Бюро.

Розслідування зазначених фактів детективи НАБУ здійснюють з грудня 2017 року.

«СпецТехноЕкспорт» — державне госпрозрахункове зовнішньоторговельне підприємство, основною сферою діяльності якого є експортно-імпортні відносини на світовому ринку продукції та послуг військового та подвійного призначення. Входить до складу держкомпанії «Укрспецекспорт», уповноваженого державою посередника у здійсненні зовнішньоекономічної діяльності у сфері експорту та імпорту продукції і послуг військового та спеціального призначення. В свою чергу, «Укрспецекспорт» входить до складу держконцерну «Укроборонпром».

Нагадаємо:

  • Команда журналістських розслідувань Bihus.Info опублікувала матеріал про масштабні розкрадання в «Укроборонопромі», до якої причетні посадові особи, наближені до президента Петра Порошенка. Зокрема син першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор, його друг і безнес-партнер Віталій Жуков, а також Андрій Рогоза з 2016 року продавали українським оборонним підприємствам запчастини для військової техніки з націнкою до 300%. Товар вони завозили з території РФ контрабандним шляхом або ж купували на складах військових частин в Україні.
  • В третій частині журналістського розслідування BIHUS.info журналісти оприлюднили інформацію, як керівник держконцерну «Укроборонпром» Павло Букін санкціонував купівлю російських комплектуючих для ремонту двох казахських літаків Ан-26 з багаторазовою націнкою у компанії, підконтрольній синові колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігоря і його бізнес-партнерів. При цьому Букін отримав в якості «відкату» за цю угоду 10 тисяч дол., а О.Гладковскій – 30 тисяч дол.