Підозру оточенню Порошенка оголосили з порушеннями – ГПУ

Новини
Президент України Петро Порошенко Фото: RFE/RL

Повідомлення про підозру оточенню Порошенка — екс-главі Адміністрації президента Борису Ложкіну, колишній главі Національного банку Валерії Гонтаревій та чинному заступнику голови Адміністрації президента Олексію Філатову — було здійснено з порушенням процесуального законодавства, тому вони не вважаються підозрюваними.

Про це заявила прес-секретар Генпрокурора Лариса Сарган, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Генеральна прокуратура України інформує, що так зване повідомлення про підозру В.Гонтаревій, Б.Ложкіну, К.Стеценку, О.Філатову було здійснено з порушенням процесуального законодавства, яке вимагає:

а) наявності достатніх доказів;

б) доручення старшого групи прокурорів;

в) особистого вручення.

Жодна з цих вимог не була дотримана прокурором К.Куликом. Відтак, зазначені особи не вважаються підозрюваними в розумінні ст. 42 КПК», — написала Сарган.

Також вона додала, що правову оцінку дій прокурора Кулика буде встановлювати Державне бюро розслідувань.

Раніше російськомовне американське видання Forum Daily заявило, що Генпрокуратура оголосила підозру найближчому оточенню президента Петра Порошенка, в тому числі екс-главі Адміністрації президента Борису Ложкіну, колишній главі Нацбанку Валерії Гонтаревій, чинному заступнику голови Адміністрації президента Олексію Філатову, в махінаціях з Сергієм Курченком на мільярди гривень. Згодом заступник глави департаменту міжнародно-правового співробітництва в ГПУ, глава відділу процесуального керівництва у кримінальних виробництвам Костянтин Кулик підтвердив ЗМІ відповідну інформацію. «Так, я підтверджую, що такі підозри були оголошені», – сказав він.

Згодом відповідну інформацію без вказівки імен опублікував у генпрокурор Юрій Луценко. За його словами, підозри пред’явлені 98 особам, в тому числі, 12 вищим посадовцям центральних органів виконавчої влади, а також Нацбанку і шести керівникам обласних держадміністрацій.

Підозру екс-главі Адміністрації президента Борису Ложкіну, колишній главі Національного банку Валерії Гонтаревій та чинному заступнику голови Адміністрації президента Олексію Філатову у справі про махінації з Сергієм Курченком не оголошували. Про це у відповідь на повідомлення ЗМІ повідомив прес-секретар Генпрокуратури Андрій Лисенко.

«Щодо інших колишніх та нині діючих високопосадовців у «справі Курченка»: підозр відносно громадян Б.Ложкіна, О.Філатова та В.Гонтаревої в ЄРДР не зареєстровано. Окрім того, чинний КПК внормовує процедуру вручення підозри наступним чином: особу мають запросити до слідчого, зачитати її права та наочно вручити підозру. Таких дій щодо згаданих в ЗМІ осіб не відбувалося», — повідомив Лисенко в Facebook/

Він додав, що розповсюджена в ЗМІ інформація щодо фігурування згаданих осіб у цій справі є неправдивою і «має ознаки маніпулювання та провокативності».

«Більше деталей у цій справі Генпрокуратура розкрити не може, це все, що нам сказали прокурори», — додав в коментарі ZN.UA Андрій Лисенко.

«Нам складно коментувати, оскільки в нас недостатньо інформації, нам не приходили жодні ні виклики, ні підозри, нічого. Тобто, ми не знаємо нічого», — зазначила прес-секретар  Бориса Ложкін Марія Попова.

При цьому пов’язувати ситуацію із виборами президента у Ложкіна теж відмовились.

Керівник Військової прокуратури сил АТО Костянтин Кулик. Фото: УНІАН

Заступник начальника департаменту міжнародно-правового співробітництва Генеральної прокуратури України Костянтин Кулик виніс підозри особам, близьким до президента Петру Порошенко, за домовленістю з бізнесменом Ігорем Коломойським, який судиться з Національним банком за повернення рефінансування «ПриватБанку», написав головний редактор сайту «Цензор.НЕТ» Юрій Бутусов.

«13-17 березня Костянтин Кулик відбув з сім’єю в Ізраїль, повідомивши керівництву ГПУ, що причина візиту – лікування дочки. Очевидно, що під цим прикриттям насправді Кулик зустрічався з проживають в Ізраїлі олігархом Ігорем Коломойським», – стверджує журналіст.

За його словами, домовляючись про винесення підозр оточенню Порошенко у сприянні відмиванню коштів «сім’ї» екс-президента Віктора Януковича, Коломойський домагається відразу двох цілей: завдає по чинному президенту інформаційний удар за кілька днів до виборів і дискредитує екс-главу Нацбанку Валерію Гонтареву, що може мати значення в рамках «великої юридичної війни навколо» Привату».

«Така замовна операція Кулика показує, що кадрові проблеми в ГПУ колосальні, і просто ганебно, що офіційні папери співробітник такого рангу оформляє просто тому, що його «попросили». Фальсифікація документів ГПУ не припустима, якою б гострою не була політична війна. Якщо хотів публічності – міг вийти на прес-конференцію і все розповісти. Сподіваюся, Кулик відповість за це по всій строгості закону», – зазначив Бутусов.