Поліція склала на Зеленського адмінпротокол за демонстрацію бюлетеню

Новини
Фото Facebook Дмитра Разумкова

Представники поліції склали адміністративний протокол на кандидата в президенти Володимира Зеленського через правопорушення на виборчій дільниці, де кандидат продемонстрував журналістам виборчий бюлетень з відміткою навпроти свого імені.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань. із посиланням на відеотрансляцію штабу кандадата Володимира Зеленського.

Представники поліції прибули до приміщення штабу Зеленського, де повідомили кандидату про скоєння ним адміністративного правопорушення під час голосування коли Зеленський показав заповнений виборчий бюлетень представникам преси.

У свою чергу кандидат повідомив, що продемонстрував бюлетень на прохання журналістів, не зорієнтувавшись у ситуації. 

«Порушив. Закон є закон», – погодився Зеленський із представниками поліції.

Під час складання протоколу про адміністративне правопорушення поліцейські розгорнули перед кандидатом у президенти, який має вищу юридичну освіту, Кодекс України про адміністративні правопорушення (КУпАПП)

Відзначимо, що частина 1 статті 7 Закону «Про вибори президента України» забороняє фотографувати і фіксувати на відео будь-яким способом результати волевиявлення виборців в кабіні для таємного голосування. Закон також забороняє демонстрацію виборцем результатів волевиявлення в приміщенні для голосування, оскільки це є порушенням таємниці голосування.

Стаття 212-10 КУпАПП (Порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації) передбачає штраф у розмірі від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 

Кандидат в президенти Володимир Зеленський продемонстрував журналістам свій бюлетень, на якому видно, що він віддав свій голос за себе. Спочатку він показав бюлетень, а потім запитав, чи можна це робити. Коли йому сказали про порушення, він відповів журналістам: «Я вам його не показував».

Нагадаємо:

  • 21 квітня в Україні проходить повторне голосування (другий тур) на чергових виборах президента. Українці вибирають, хто з двох кандидатів, які набрали найбільшу кількість голосів у першому турі, має стати главою держави – шоумен, художній керівник студії «Квартал 95» Володимир Зеленський або діючий президент Петро Порошенко.