МВС України посилює роботу підрозділів авіаційної безпеки і захисту на узбережжі Чорного та Азовського морів

Новини

Міністерство внутрішніх справ України посилює роботу своїх підрозділів на узбережжі Чорного і Азовського морів.

Про це повідомив заступник міністра внутрішніх справ Вадим Троян під час «круглого столу» з питань законодавства у сфері морської безпеки, пише Центр журналістських розслідувань з посиланням на прес-службу МВС.

За його словами, забезпечення недоторканності державного кордону в акваторії Чорного та Азовського морів – стратегічне завдання для українського міністерства.

«Україна – морська держава, має найбільшу серед держав Азово-Чорноморського басейну довжину морського узбережжя (2759,2 км) і більше 72 тис. кв. кілометрів виключної морської економічної зони. Саме тому ми посилюємо роботу підрозділів МВС на цій ділянці і створюємо єдину систему безпеки, яка буде складатися з прикордонників, гвардійців, поліцейських», – заявив Троян.

Вадим Троян, заступник міністра внутрішніх справ

Він зазначив, що єдина система безпеки буде посилено підрозділами авіаційної безпеки і захисту МВС.

«Це буде абсолютно новий механізм моніторингу та оперативного реагування, мобільні групи, обмін інформацією. Це значно підсилить нашу присутність в Чорному морі. Для нас принципово важлива безпека узбережжя і нашого судноплавства. Ми не будемо потурати агресивним бажанням країни-окупанта», – підкреслив Троян і додав, що в цьому питанні Україна має надійних партнерів, в числі яких берегова охорона США, Туреччини, Європейського союзу, країн Балтії.

Голова Держприкордонслужби України Петро Цигикал заявив, що питання вдосконалення морського законодавства України зараз «вкрай актуальні», з огляду на гібридну агресію Росії проти України, в тому числі в акваторії Азовського і Чорного морів.

«Не менш важливим є якість взаємодії між нами, здатність мобілізуватися і координувати свої дії в нестандартних ситуаціях. Ці питання набувають особливої ​​актуальності в світлі сучасних загроз», – зазначив Цигикал.

У прес-службі міністерства нагадали, що у вересні 2018 року глава МВС України Арсен Аваков і командувач берегової охорони Турецької Республіки Ахмет Кендір домовилися про те, що українські прикордонники і берегова охорона Туреччини будуть спільно патрулювати Чорне море. Зараз ведуться напрацювання за форматом спільних дій і механізмів моніторингу простору.

  • Рада Федерації Росії в середу ухвалила заяву, в якій загрожує Україні «військовим конфліктом» за участю НАТО в разі порушень Україною процедур проходження суден через Керченську протоку.