На Херсонщині стартував автопробіг, присвячений 75-м роковинам депортації кримських татар з Криму

Новини
Фото: genichesk.ipc.org.ua

У Генічеському районі Херсонської області в суботу, 18 травня, проходять меморіальні заходи з нагоди 75-х роковин депортації кримськотатарського народу з Криму.

Про це повідомляє медіа-центр IPC-Генічеськ, передає Центр журналістських розслідувань.

У населених пунктах району, де компактно живуть кримські татари, відбулися збори за участю представників місцевої влади, регіональних меджлісів, громадськості.

Далі учасники заходів зібралися біля стели «Дружби народів» на автошляху «Харків-Сімферополь», звідки о 10.30 стартував автопробіг до селища Новоолексіївка.

Фото: genichesk.ipc.org.ua

У Новоолексіївці об 11.00 розпочався жалобний мітинг, присвячений Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, учасники якого о 12.00 долучаться до Всеукраїнської акції скорботи і солідарності (хвилина мовчання).

Нагадаємо:

  • Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.
  • 18 грудня 2018 року Верховна Рада прийняла постанову, за якою в Україні в 2019 році на державному рівні вшанують пам’ятну дату 75-х роковин депортації кримських татар та інших народів Криму. 
  • 18 травня 2019 року в Україні вшановують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу. У Києві та інших містах країни пройдуть пам’ятні заходи, присвячені 75-й річниці злочинної депортації сталінським режимом кримських татар з Криму.