Правозахисники вимагають від парламенту прийняти закон про покарання воєнних злочинців

Новини
Володимир Зеленський, президент України фото: скриншот YouTube

Кримська правозахисна група опублікувала звернення до народних депутатів України з вимогою винести на розгляд на засіданні 30 травня законопроект №9438 про криміналізацію військових злочинів.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на Кримську правозахисну групу.

«Урядовий законопроект №9438 вносить зміни до Кримінального кодексу України і надає можливість національним органам слідства і суду для ефективного кримінального переслідування людей, які вчинили основні злочину за міжнародним правом. Кримська правозахисна група звертається до голів усіх фракцій і до кожного народного депутата окремо. Винесіть законопроект 9438 на розгляд 30 травня. Прийміть закон, який чекають десятки тисяч людей, які пройшли через підвали», – йдеться у зверненні.

Правозахисники відзначають, що через те, що в Кримінальному кодексі України не передбачена відповідальність за злочини проти людяності, а положення про військові злочини не в повній мірі відповідають вимогам міжнародного права, за п’ять років в Україні суд виніс тільки один вирок за військові злочини.

«Його прийняття чекають десятки тисяч людей, які стали жертвами російської збройної агресії в Криму і на Донбасі. Саме за цим законом Україна повинна судити представників незаконних збройних формувань, які утримують і катують людей в підвалах на окупованих територіях. Саме за цим законом Україна повинна притягнути до відповідальності винних у грубих порушеннях міжнародного права, які сталися під час Іловайського котла, боїв під Дебальцеве, розстрілу житлових кварталів Маріуполя, знищення автобуса під Волновахою і т. д.», – відзначили в КПГ.

На думку авторів звернення, зволікання з прийняттям цього закону призводить до незворотних наслідків, оскільки тільки міжнародні злочини не мають терміну давності.

«Правильна кваліфікація цих дій сьогодні дасть можливість залучити відповідальних в майбутньому навіть по закінченню десятків років. Більш того, тільки засуджені за міжнародні злочини не підлягають амністії, як цього вимагає Росія в рамках Мінського процесу», – наголошують правозахисники.

Як заявив Олександр Павличенко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини в програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), законопроект №9438 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гармонізації кримінального законодавства до положень міжнародного права» до сих пір не прийнятий Верховною Радою, а злочини проти людяності в Україні до сих пір не криміналізовані, тому що в національному законодавстві повинні бути закріплені і реально функціонувати норми міжнародного гуманітарного права як норми права, замість того, щоб надсилатися до міжнародних документів, не спираючись на національне законодавство.

Фото: investigator.org.ua

«Причому не знаючи, яким чином ці міжнародні документи можуть бути застосовані в системі українського судочинства. Друге – відсутність політичної волі. Тобто якби була критична маса народних депутатів, які бачили, що це необхідним і обов’язковим процесом внесення і функціонування таких правових норм, це б відбулося набагато швидше. Цього немає і не відбуваються ці процеси».

 Детальніше про законопроект №9438 читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань.