СБУ встановила понад 150 причетних до транспортування комплексу «Бук» у катастрофі MH17

Новини

СБУ встановила понад 150 причетних до транспортування комплексу «Бук» у катастрофі Boeing 777 рейсу MH17, авіакомпанії «Малайзійські авіалінії», який летів з Амстердама у Куала-Лумпур. Тоді загинули 298 осіб.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на прес-службу СБУ.

«За п’ять років слідства СБУ передала до МССГ (Міжнародної слідчої групи у складі України, Нідерландів, Бельгії, Австралії та Малайзії) величезний масив доказових матеріалів, які дозволяють відтворити обставини скоєння злочину та встановити осіб причетних до цього терористичного акту», – йдеться у повідомленні.

Зокрема, встановлено: точний час і маршрут переміщення самохідної вогневої установки зенітно-ракетного комплексу «Бук» з території РФ на територію України; час і місце запуску зенітно-керованої ракети по пасажирському літаку; час і маршрут повернення «Буку» до РФ; дані понад 150 осіб, причетних до транспортування ЗРК, його охорони та виведення на бойові позиції.

«Нині матеріали кримінального провадження щодо вказаних підозрюваних осіб відповідно до вимог діючого кримінально-процесуального законодавства передаються компетентному органу Королівства Нідерландів для здійснення їх подальшого кримінального переслідування», – додають в українській спецслужбі.

Нагадаємо:

  • Спільна слідча група, яка розслідує збиття над Україною літака MH17 17 липня 2014 року, назвала чотирьох підозрюваних. Це росіяни Ігор Гіркін, Сергій Дубінський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко.
  • 17 липня 2014 року в Донецькій області поруч із селищем Шахтарськ в зоні бойових дій було збито Боїнг-777 «Малайзійських авіалііній», що слідував рейсом MH17 «Амстердам-Куала-Лумпур». Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.
  • 29 червня Шевченківський районний суд Києва заарештував на два місяці колишнього «командира ППО» з міста Сніжне Володимира Цемаха, якого в кінці червня українські спецслужби під час спецоперації вивезли з території терористичної «ДНР». Цемах може фігурувати в справі збитого «Боїнга» МН17 у 2014 році.