Окупанти підганяють мешканців ОРДЛО з отриманням російського громадянства – ГУР

Новини
Фото: мвд.рф

Російські окупаційні адміністрації на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей вимагають від місцевих жителів, які співпрацюють з окупантами, прискорити надання документів для отримання російського громадянства.

Про це на брифінгу в Києві повідомив речник Міністерства оборони України Дмитро Гуцуляк з посиланням на інформацію Головного управління розвідки Міноборони, передає Центр журналістських розслідувань.

«Російські окупаційні адміністрації на тимчасово окупованій території у Донецькій та Луганській областях вимагають від місцевих жителів, які співпрацюють з російськими окупаційними військами, прискорити надання документів для отримання російського громадянства», – сказав Гуцуляк.

Водночас, додав він, регіональним управлінням з питань міграції МВС РФ у Ростовській області запроваджено посилений порядок перевірки претендентів на російські паспорти з метою запобігання проникненню на територію Росії злочинців з досвідом бойових дій. Як наслідок, зросла кількість відмов у наданні російського громадянства, у тому числі. військовослужбовцям зі складу підрозділів 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) армійського корпусів Збройних сил РФ.

При цьому, за даними розвідки, в окремих підрозділах російських окупаційних військ певна частина військовослужбовців, які не брали участь у бойових діях проходячи службу у тилових підрозділах, відмовляється від оформлення російського громадянства, розраховуючи на збереження можливості виїзду на територію, підконтрольну українській владі.

Нагадаємо: 

  • 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощення порядку отримання російського громадянства жителями тимчасово окупованих територій Донбасу.
  • Паспорти вже почали видавати в окупованих частинах Донецької та Луганської області.
  • У РФ підготували законопроект, який спрощує порядок надання деяким категоріям іноземних громадян і осіб без громадянства дозвіл на тимчасове проживання і посвідки на проживання.
  • Міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш заявив, що Кабінет міністрів готує перелік російських чиновників, причетних до реалізації спрощеної процедури незаконної видачі паспортів РФ жителям окупованого Донбасу, до яких повинні застосувати санкції.
  • Спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що дії РФ щодо прискореного надання російського громадянства жителям українських районів Донецької та Луганської областей суперечать зусиллям по досягненню миру на Донбасі.