Міноборони РФ шукає підрядника для утилізації підводного човна ВМСУ «Запоріжжя», захопленого при окупації Криму

Новини
Підводний човен ВМС України «Запоріжжя» Фото: wikipedia.org

Міністерство оборони РФ оголосило конкурс з пошуку підрядника для утилізації єдиного підводного човна ВМС України «Запоріжжя», захопленого російським військовими в Севастополі в ході окупації Криму в березні 2014 року.

Відповідна інформація опублікована 21 серпня на офіційному порталі держзакупівель РФ, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Як вказується в опублікованій інформації, Міноборони Росії оголосило тендер: «Виконання робіт з утилізації дизельних підводних човнів, кораблів і суден різного призначення: утилізація дизельного підводного човна проекту 641 і великого протичовнового корабля проекту 1134Б в 2019 і 2020 роках».

Максимальна ціна контракту становить 193 млн руб., які будуть виділені з федерального бюджету Росії. Роботи за контрактом повинні бути виконані до 10 листопада 2020 року

Заявки на участь в закритому конкурсі приймаються до 23 вересня 2019 року.

У червні 2019 року Міноборони РФ вже оголошувало тендер на утилізацію підводного човна і ВПК даних проектів, проте потім він був скасований за «рішенням замовника».

Як повідомив агентству Інтерфакс адмірал Віктор Кравченко, який займав в 1998-2005 роках посаду начальника Головного штабу ВМФ РФ, «Запоріжжя» – єдиний підводний човен проекту 641, що знаходить в розпорядженні ВМФ Росії.

Підводний човен «Запоріжжя» був побудований в 1970 році. У 1997 році під час розподілу Чорноморського флоту СРСР, він був переданий Україні і був єдиним підводним човном в складі ВМС України.

У березні 2014 року в ході окупації Криму «Запоріжжя», як і більшість кораблів і суден ВМСУ, був захоплений російськими військовими. Після 2014 року підводний човен було включено до складу Чорноморського флоту РФ. Його доля довгий час залишалася неясною, зокрема, озвучувалися плани по переобладнанню його в музей.

Нагадаємо:

  • Після того як відбулася незаконна анексія Криму, Росія почала повернення Україні захоплених у неї кораблів і суден ВМСУ, серед яких середній десантний корабель «Кіровоград», корвет «Вінниця» та плавбаза «Золотоноша», однак в червні 2014 року цей процес був зупинений.
  • За інформацією координатора групи «Інформаційний опір», нардепа Дмитра Тимчука, до моменту одностороннього припинення російського стороною переговорів щодо повернення озброєнь, військової техніки та майна ВМС України, з анексованого Криму було виведено: 3 бойових корабля, 32 судна забезпечення, 24 літаків та гелікоптерів, 1438 одиниць авто-, броне- та спецтехніки. У той же час, за його даними, на окупованій території залишилося: 11 бойових кораблів і катерів, 6 суден і катерів забезпечення, 3 літальних апарати, 2363 одиниці авто-, броне- та спецтехніки.
  • 3 липня 2016 року президент України Петро Порошенко заявив, що в результаті незаконної російської окупації Криму ВМСУ втратили близько 70% корабельного складу.
  • 27 лютого 2017 року Ігор Воронченко заявив, що кораблі ВМСУ, які залишилися в Криму після окупації півострова, використовуються російськими військовими як донори запчастин для кораблів Чорноморського флоту РФ, які курсують в Сирію і несуть вахту на захоплених українських газових родовищах в Чорному морі.
  • 11 січня 2018 року президент РФ Володимир Путін заявив про готовність передати Україні військові кораблі і авіатехніку, які були захоплені російськими військовими під час окупації Криму, і передача яких була припинена Росією в червні 2014 року, вказавши на їх «жалюгідний стан». Командувач ВМСУ Ігор Воронченко вказав, що на момент захоплення українська техніка була справна.
  • Президент Петро Порошенко заявив, що Україна готова прийняти кораблі з окупованого Криму лише разом із самим Кримом.