ГПУ закрила провадження щодо фігуранта справи про «диктаторські закони 16 січня»: у Луценка виправдовуються

Новини

Прес-секретар екс-генпрокурора Лариса Сарган стверджує, що провадження щодо екс-першого заступника спікера ВР Ігоря Калетника було закрито законно, а 20 справ передано від управління спецрозслідування ГПУ в інші органи за підслідністю.

Про це вона написала в Facebook, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Стаття КК, яку 5,5(!) років Горбатюк пред‘являв Калетнику – давно декриміналізована. По справі є рішення судів, в яких чітко вказано на відсутність складу злочину, по цій же справі було відмовлено у проведенні заочного розслідування через відсутність складу злочину, є рішення суду про необхідність закриття справи. Але про це від Горбатюка ви не чули, бо то були його провали. Є ще кілька деталей, про які я вже не вповноважена говорити. Головне – справа нині закрита на законних підставах. І ще. Луценко «вкрав» у Горбатюка 20 справ. О боги! Так от, 20 кримінальних проваджень передані до ДБР, НП, СБУ – за підслідністю. Так. Провадження не мають відношення ні до справ Майдану, ні до колишніх високопосадовців. Це, наприклад, справи викрадення цукру, забудов Києва тощо передані за підслідністю!», – повідомила Сарган.

У п’ятницю Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури заявило, що в останній день Юрія Луценка на посаді генерального прокурора ГПУ закрила кримінальне провадження проти екс-першого заступника спікера Верховної Ради Ігоря Калетника, який є підозрюваним у справі «диктаторських законів 16 січня».

Там також заявили, що увечері 29 серпня Луценко забрав у слідчих управління спецрозслідування ГПУ 20 кримінальних проваджень на підставі «неефективного здійснення досудового розслідування».

  • У 2017 році глава Департаменту спецрозслідування ГПУ Сергій Горбатюк заявив, що в розшуку у справах про події на Майдані в Києві під час Революції Переваги, які веде Департамент спеціальних розслідувань Генпрокуратури України, знаходиться 91 чоловік, розслідується понад 100 кримінальних проваджень.
  • У інтерв’ю в програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) Сергій Горбатюк заявив, що для підозри кримському «Беркуту» з убивств на Майдані поки що недостатньо даних.