У міжнародної слідчої групи є очевидець запуску ракети по літаку МН17

Новини
Місце падіння малазійського Boeing-777 рейсу MH17 Фото: Reuters

У міжнародної Спільної слідчої групи (JIT) є очевидець запуску ракети, яка збила малайзійський Boeing-777 рейсу MH17 в небі над Донбасом 17 липня 2014 року. У слідчих немає сумніву, що ракета запущена з російського зенітно-ракетного комплексу «БУК-М1».

Про це заявив керівник слідчої групи Фред Вестербеке в ефірі телеканалу CBS.

Він ствердно відповів на питання, чи є у слідства «очевидці запуску ракети».

«Я б сказав, що у мене є очевидець. Я не сказав, скільки їх», – сказав Вестербеке.

Він зазначив, що у слідства немає сумнівів в тому, що ЗРК «БУК-М1», з якого була запущена ракета по малайзійському літаку, належить 53-й ракетній бригаді ППО Збройних сил РФ, що дислокується в Курську.

При цьому глава JIT вказав, що Росія взагалі не допомагала в розслідуванні протягом останніх п’яти років.

«Тому, що вони повинні були дати нам всю інформацію і всі докази, які нам потрібні в цьому складному розслідуванні. Вони повинні були сказати нам на другий день після того, як це сталося. Вони повинні були сказати нам: «Ми зробили помилку» або «ми зробили те, чого не повинно було трапитися». Вони повинні були вийти вперед. Це те, що вони повинні були зробити, і вони ніколи не робили цього», – зазначив Вестерберке.

Нагадаємо:

  • 17 липня 2014 року в Донецькій області поруч із селищем Шахтарськ в зоні бойових дій було збито Боїнг-777 «Малайзійських авіалііній», що слідував рейсом MH17 «Амстердам-Куала-Лумпур». Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.
  • 28 вересня 2016 року об’єднана слідча група (JIT) з розслідування катастрофи рейса MH17, збитого над Донбасом у 2014 році, заявила, що ракета комплексу ЗРК Бук, що потрапила в літак, була привезена з Росії і випущена з території, підконтрольної терористам. Бук зробив постріл ракетою російського виробництва, після чого повернувся на територію РФ, говориться у висновках слідства.
  • В травні 2018 року експерти спільної слідчої групи оголосили на прес-конференції в Нідердландах, що дійшли до висновку про те, що пасажирський лайнер рейсу МН17 Малазійських авіаліній в липні 2014 роки над Донбасом збила ракета, випущена зенітно-ракетним комплексом Бук 53-й бригади ППО російської армії , який був доставлений на захоплену територію України з Курська.
  • 29 червня 2018 року Рада Євросоюзу закликала РФ визнати відповідальність в питанні збитого над Донбасом авіалайнера MH17.
  • Міжнародна Спільна слідча група, яка розслідує збиття над Україною літака MH17 17 липня 2014 року, назвала чотирьох підозрюваних. Це росіяни Ігор Гіркін, Сергій Дубінський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко.