Держдеп США схвалив продаж Україні 16 патрульних катерів Mark VI на $600 млн

Новини
Патрульнй катер Марк VI Фото: navy.mil

Державний департамент США схвалив можливий продаж уряду України до 16 патрульних катерів Mark VI та пов’язаного устаткування на загальну суму у 600 млн доларів. Про відповідне рішення повідомлено Конгресу США.

Про це повідомляє українська служба Голосу Америки з посиланням на інформацію Агенції з військового співробітництва та безпеки США.

Зазначається, що уряд України зробив запит на придбання 16 патрульних катерів Mark VI; 32 систем ведення вогню MSI Seahawk A2; 20 оптико-електронних та інфрачервоних радарів; 40 гармат MK44, та ін.

«Пропонований продаж підтримає цілі закордонної політики та національної безпеки США, покращивши безпеку країни-партнера, яка є силою політичної стабільності та економічного прогресу у Європі», – йдеться у повідомленні Агенції.

Відзначається, що Україна використає катери для «захисту територіальних вод та захисту інтересів на морі».

Підрядником угоди виступає компанія SAFE Boats International, Bremerton, WA.

Основний матеріал корпусу Mark VI – алюміній. Катер має довжину 25,8 м, осадку – 1,5 м, повну водотоннажність 72 тонни. Силова установка Mark VI складається з двох дизельних двигунів MTU 16V2000M94 з водометами і забезпечує катеру максимальну крейсерську швидкість – 35 вузлів (65 км/год), максимальну короткочасну швидкість – 41 вузол (76 км/год). При цьому дальність ходу нового катера на крейсерській швидкості в 30 вузлів – близько 600 миль (965 км). Екіпаж Mark VI становить 10 осіб, додатково катер може перевозити ще 8 осіб.

На сьогоднішній день катера Mark VI стоять на озброєнні ВМС США і берегової охорони США.

Нагадаємо:

  • 27 вересня 2018 року США передали ВМС України два патрульні катери берегової охорони класу Island («Айленд»). Церемонія відбулася на території бази Берегової охорони США «Балтімор» за участі президента України Петра Порошенка. США передали патрульні катери Islands безкоштовно, Україна заплатила лише за їх транспортування, підготовку екіпажів та інші супутні витрати.
  • У США катери дообладнали новітніми системами та механізмами і вони пройшли випробування в Балтіморі. Катери отримали назви «Слов’янськ» (P190) та «Старобільськ» (P191).
  • США передадут для ВМС Украины еще три катера типа Island.