На адмінмежі з Кримом 26 червня пройде акція до Дня кримськотатарського прапора

Новини
Акція «Два прапора-єдина країна» в Новоолексіївці, 26.06.2019 Фото: genichesk.ipc.org.ua

В Херсонській області 26 червня до Дня кримськотатарського прапора планують провести автопробіг та акцію на адмінмежі з окупованим Кримом.

Про це повідомили в Херсонському регіональному меджлісі кримськотатарського народу, пише сайт IPC-Генічеськ.

«Кримські татари в однаковій мірі з великою повагою та шаною ставляться до державного українського та кримськотатарського національного прапорів, які є символами спадкоємності поколінь, їх єдності у багатовіковій боротьбі за свої свободу та незалежність. Херсонський регіональний меджліс кримських татар запрошує приєднатися у цей день до автопробігу від смт. Новоолексіївка до с. Чонгар та здійсненню на адміністративній межі з тимчасово окупованим Кримом акції – урочисте підняття разом із Державним прапором України кримськотатарського національного стягу. Два прапори – одна країна!», – зазначив голова Херсонського регіонального меджлісу Ленур Люманов.

Час проведення автопробігу та акції у п’ятницю, 26 червня, з 09:30 до 11:00 за наступним графіком:

09:30 – 10:00 – збір автівок та формування автоколони перед Новоолексіївським селищним будинком культури;
10:10 – 10:15 – збір автівок в колону на автошляху Харків – Сімферополь за постом ДПС «Азов», біля АЗС №4 «Авантаж-7»;
10:15 – 10:45 – рух автоколони до КПВВ «Чонгар»;
11:00 – підняття державного та кримськотатарського прапорів на адміністративній межі з ТОТ АР Крим.

Організатори зазначають, що маски та соціальне дистанціювання учасників автопробігу та акції обов’язкові.

Як повідомлялось, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликав підтримати і вшанувати 26 червня День кримськотатарського прапора.

Нагадаємо:

  • День кримськотатарського прапора щорічно відзначається 26 червня, починаючи з 2010 року. Для його святкування був обраний перший день ІІ Курултаю (національного з’їзду – ред.) кримськотатарського народу, що пройшов 26-27 червня 1991 року в Сімферополі, на якому прапор був затверджений в якості національного.
  • Кримськотатарський прапор являє собою полотно небесно-блакитного кольору із зображенною в його верхньому лівому кутку золотою тамгою (тарак-тамга, Taraq tamğa) – родовим знаком ханів Гіраїв, який став гербом кримських татар.