Рада ЄС з 1 липня скасувала обмеження на в’їзд для 14 країн – України в списку немає

Новини

Рада Європейського Союзу з 1 липня зняла обмеження на несуттєві поїздки в ЄС для резидентів 14 країн – України в списку немає.

Про це повідомляється на сайті Ради Євросоюзу.

Як зазначається в рішенні, з 1 липня держави-члени Євросоюзу скасовують обмеження на поїздки на зовнішніх кордонах для резидентів наступних третіх країн: Алжир, Австралія, Канада, Грузія, Японія, Чорногорія, Марокко, Нова Зеландія, Руанда, Сербія, Південна Корея, Таїланд , Туніс, Уругвай і Китай. При цьому для Китаю скасування діятиме за умови взаємного скасування обмежень.

Критерії визначення третіх країн, жителям яких в’їзд в ЄС буде дозволений, включають, зокрема, епідеміологічну ситуацію і заходи стримування коронавірусу такі як соціальне дистанціювання, а також економічні та соціальні аспекти.

Серед критеріїв щодо епідеміологічної ситуації в третіх країнах, за якими керівництво Євросоюзу визначає, чи рекомендувати дозвіл на в’їзд, такі:

– кількість нових випадків COVID-19 за останні 14 днів і на 100 000 жителів має бути близьким до середнього показника по ЄС або нижче (станом на 15 червня);
– тренд нових випадків захворювання повинен бути стабільним або зменшуватися в цей період у порівнянні з попередніми 14 днями;
– загальна реакція держави на пандемію: врахування наявної інформації, в тому числі, нагляд, відстеження контактів, політика стримування, лікування та висвітлення, а також надійність публічних даних і, за потреби, сукупний бал виконання Міжнародних медико-санітарних правил.

З решти країн (в тому числі з України) без обмежень можуть в’їжджати тільки громадяни або люди з дозволом на проживання в ЄС та члени їхніх родин, а також мандрівники, які мають поважні причини.

Цей список держав буде переглядатися і, в залежності від обставин, буде оновлюватися кожні два тижні.

Обмеження на поїздки можуть бути повністю або частково зняті або знову введені для конкретної третьої країни, яка вже внесена в список.

  • В середині березня 2020 року кордони Шенгенської зони, в яку входить переважна більшість країн ЄС, були закриті у зв’язку з пандемією. Багато країн ЄС, крім того, закрили і свої внутрішні кордони або серйозно обмежили можливість їх перетину. До кінця червня велика частина країн Шенгенської зони відкрила внутрішні кордони.