Україна не визнає видані окупантами документи на право власності навіть після деокупації Криму – Поночовний

Новини
Ігор Поночовний, прокурор АР Крим Фото: investigator.org.ua

Україна не буде визнавати видані російською окупаційною адміністрацією документи на право власності навіть після деокупації Криму.

Про це завив прокурор АРК Ігор Поночовний у коментарі виданню РБК-Україна.

«Якщо ми зараз скажемо, що визнаємо документи чи рішення, пов’язані з правом власності, то почнеться просто бардак, оскільки багато об’єктів нерухомості в Криму були незаконно привласнені окупантами, але при цьому юридично вони належать громадянам України. Саме не визнання будь-яких юридичних документів та рішень, виданих окупаційною владою, є запорукою того, що процес анексії Криму Росією ніколи не завершиться», – сказав Поночовний.

Як повідомлялось, 27 липня до Міжнародного кримінального суду (МКС) в Гаазі передана інформація про 3952 жертви порушення права власності в незаконно окупованому Росією Криму. Повідомлення було підготовлене спільно прокуратурою АРК та Регіональним центром прав людини на основі моніторингу судових рішень на півострові.

Нагадаємо: 

  • 20 березня 2020 року російський президент Володимир Путін своїм указом розширив перелік територій, земельні ділянки на яких не можуть бути у власності у іноземних громадян та іноземних юридичних осіб, прибережними регіонами окупованих Криму і Севастополя.
  • Прокуратура АРК розслідує як воєнний злочин указ Володимира Путіна про заборону українцям володіти землею у Криму в рамках кримінального провадження, розпочатого за фактом привласнення української державної і приватної власності в окупованих Криму та Севастополі.
  • Правозахисники вказують, що указ Володимира Путіна, який забороняє іноземцям, а отже і громадянам України володіти земельними ділянками в прибережних регіонах окупованого Криму є дискримінаційним і порушує міжнародне гуманітарне право.
  • Представництво президента в АРК повідомило, що Україна направила до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду відомості через указ Володимира Путіна про землю в Криму.