Колишнього в’язня Кремля Балуха побили, він у тяжкому стані (доповнено)

Новини
Володимир Балух Фото: Shutterstock

Колишнього політв’язня Кремля, кримчанина Володимира Балуха побили, він перебуває в лікарні у тяжкому стані.

Про це повідомив колишній політв’язень, український режисер Олег Сенцов на своїй сторінці у Facebook.

«Володимир Балух був побитий сьогодні вночі. Його знайшли тільки вранці. Зараз він у лікарні. Стан важкий. Подробиці з’ясовуються», – написав Сенцов.

Трохи пізніше Сенцов повідомив, що Балух опритомнів. «Зламана рука та ключиця. Загрози життя нема», – додав він.

Про побиття Балуха також повідомила народна депутатка Ірина Геращенко з фракції «Європейська солідарність». Балух очолить список ЄС на виборах у Київську облраду.

«Це жах. Нашого побратима, політв’язня Кремля Володимира Балуха побили цієї ночі. В річницю звільнення побили якісь покидьки … Він в лікарні у важкому стані. Зламані ключиця і рука. Його майже без свідомості знайшла жінка , яка й відповіла на телефонний дзвінок Ахтема Чийгоза і допомогла викликати швидку. Ми чекаємо від правоохоронних органів розкриття цього злочину», – написала Геращенко.

Пізніше Геращенко разом колегою по фракції Марією Іоновою поїхала до лікарні швидкої допомоги, куди Балуха швидка привезла опівдні, та поспілкувалась із головним лікарем.

«Скільки він (Балух – ред.) знаходився без свідомості після звірячого побиття – не відомо, встановити це мають правоохоронці. Лікарі зробили і роблять все можливе для стабілізації його стану. Тільки що закінчилася операція, його перевели в реанімацію. У Володі важка черепно-мозкова травма, операція була на голові, стан важкий», – написала Геращенко.

Вона додала, що до Балуха поки що не пускають. «І просять поки що не турбувати лікарів, які не можуть оприлюднювати деталі, в тому числі й через те, що розпочато слідство щодо побиття», – зазначила нардеп.

Як повідомлялося, 12 червня 2020 року Володимир Балух постраждав в Шевченківському райсуді Києва на акції на підтримку колишнього лідера одеського відділення «Правого сектора» Сергія Стерненко. Він повідомив що його били представники правоохоронних органів, після того як відмовилися випускати із залу засідання суду.

Нагадаємо:

  • 4 серпня 2017 року у Криму «Роздольненський районний суд» засудив Володимира Балуха до 3 років і 7 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні і штрафу в розмірі 10 тис. рублів. Балуха обвинуватили в незаконному зберіганні боєприпасів і вибухових речовин, які нібито були знайдені на горищі його будинку. Активіст провину не визнав.
  • 5 липня 2018 року «Роздольненський районний суд» також засудив Балуха у «справі про дезорганізацію діяльності Роздольненського ІТТ» до 3 років колонії загального режиму. За сукупністю з попередньою справою про «зберігання боєприпасів» активіста засудили до 5 років в колонії загального режиму і штрафу 10 тис рублів.
  • 3 жовтня «Верховний суд Криму», розглянувши апеляційну скаргу захисту Балуха на вирок «Роздольненського районного суду» від 5 липня, скоротив йому термін позбавлення волі з 5 років до 4 років 11 місяців. З 29 березня 2019 року Володимир Балух утримувався у виправній колонії №4 міста Торжок в Тверській області РФ.
  • 7 вересня 2019 року у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ. Серед них був і кримчанин Володимир Балух.