США застосували санкції проти депутата Андрія Деркача

Новини
Андрій Деркач Фото: derkach.com.ua

Народний депутат України Андрій Деркач потрапив до санкційного списку Агентства з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США за програмою, запровадженою щодо осіб, які намагалися втрутитися у процес виборів США.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Агентства з контролю за іноземними активами (OFAC) Мінфіну США. 

Андрій Деркач включений до санкційного списку за програмою EO13848, яку було запроваджено указом президента США Дональда Трампа щодо осіб, які намагалися втрутитися у процес виборів США.

«Депутат українського парламенту Деркач був активним російським агентом більше десяти років, підтримуючи тісні зв’язки з російськими спецслужбами. Деркач прямо чи опосередковано брав участь, фінансував, приховував або іншим чином брав участь у втручанні іноземних держав у спробі підірвати майбутні президентські вибори у США 2020 року. Сьогоднішнє позначення Деркача має на меті викриття російських злочинних кампаній та захист наших майбутніх виборів від іноземного втручання. Ця дія є чітким сигналом Москві та її довіреним особам про те, що цю діяльність не терпітимуть», – сказано у повідомленні OFAC. 

«Андрій Деркач та інші російські агенти застосовують маніпуляції та обман для спроби вплинути на вибори в США та в інших регіонах світу. Сполучені Штати будуть і надалі використовувати всі доступні інструменти для протидії цим російським дезінформаційним кампаніям та підтримувати цілісність нашої виборчої системи», – наводить сайт OFAC слова очільника відомства Стівена Мнучина.

Профайл Андрія Деркача на сайті OFAC Скріншот: treasury.gov

Агентство стверджує, що з кінця 2019 року до середини 2020 року Деркач проводив приховану кампанію впливу, зосереджену на культивуванні неправдивих та необґрунтованих повідомлень щодо американських чиновників на майбутніх президентських виборах 2020 року, стимулюючи розслідування корупції як в Україні, так і в Сполучених Штатах, які мали завершитися до дня виборів. За даними OFAC, повідомлення Деркача просувалися в західних ЗМІ через висвітлення прес-конференцій та інших новинних подій, включаючи інтерв’ю та заяви.

«У період з травня по липень 2020 року Деркач оприлюднив відредаговані аудіокасети та іншу непідтверджену інформацію з метою дискредитації американських чиновників, а також висунув необґрунтовані звинувачення проти американських та міжнародних політичних діячів», – пишуть на сайті OFAC. 

В Агентстві вважають, що діяльність Деркача «майже напевно» є націленою на американських виборців, видатних представників США та членів уряду США, оскільки він використовував американські платформи, англомовні документи та відео, а його заяви пропагують проросійські лобісти в США.

Нагадаємо: 

  • 9 липня 2020 року народний депутат Андрій Деркач оприлюднив запис розмови людей із голосами схожими на голоси п’ятого президента України Петра Порошенка і президента Російської Федерації Володимира Путіна.