На сайті Ради набрала необхідну кількість петиція із вимогою створити ТСК щодо розслідування справи ПВК «Вагнер»

Новини
Скріншот відеосюжету телеканалу «Білорусь 1» Фото: Yuotube АТН: новини Білорусі та світу

Петиція родичів українських воїнів, які загинули на Донбасі від рук найманців РФ, з вимогою створити Тимчасову слідчу комісію з розслідування зриву операції із затримання терористів ПВК «Вагнер», набрала необхідні 25 тисяч голосів на офіційному порталі Верховної Ради України.

Про це йдеться на сайті петицій Верховної Ради.

«Ми, родичі і близькі українських воїнів, які загинули, захищаючи Україну у найбільш важкий період російські агресії, з гірким подивом читаємо в різноманітних ЗМІ шокуючу інформацію про те, що операція з вивезення в Україну російських найманців, і бійців ПВК «Вагнер» була зірвана. Це не просто бійці одіозного підрозділу найманців. Це люди, які вбивали наших рідних, воювали проти нашої армії на Донбасі в 14-15 роках. Це військові злочинці, які вчинили безліч кривавих злочинів на території України. Частина з яких стали найбільш трагічними сторінками цієї війни», – зазначається в документі.

Рідні загиблих українських героїв підкреслюють, що не зацікавлені в скандалах, спекуляціях і появі десятків непідтверджених версій. «Нам потрібна правда, і чітке розуміння того, що держава виконує свої функції щодо захисту закону, своїх громадян, своїх воїнів, і служить торжеству справедливості – а не навпаки», – йдеться в тексті.

Автори петиції вимагають справедливості і встановлення істини. «Вимагаємо відповіді на питання – хто винен у тому, що бойовики, на чиїх руках кров українських солдат, українських військових і льотчиків – в останній момент уникли покарання?

Звичайно, ми прості люди, і не тримали в руках папок оперативних справ. Проте, на сьогодні з усього масиву інформації – журналістських розслідувань, виступів низки народних депутатів, і навіть свідчень самих українських розвідників – зрозуміло, що спецоперація з затримання «вагнерівців» мала місце, що вона готувалася тривалий час, і що після пересадки у Мінську літак з цими вбивцями мав приземлитися в Україні».

«Практично єдиним інструментом, за допомогою якого можна знайти відповіді на ці та інші питання залишилося створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України. І ми наполягаємо на тому, щоб така ТСК розпочала свою роботу негайно. Ігнорування наших вимог, як і вимог активної, небайдужої частини суспільства буде наругою над пам’яттю загиблих захисників України.

Ми вимагаємо притягнути до відповідальності тих, хто підставив під загрозу життя українських розвідників, які працювали над цією операцією. І це потрібно не лише нам. Це потрібно Україні. Це потрібно зрештою усьому цивілізованому світу, адже якби затримання вбивць та бойовиків відбулося, то в перспективі вони постали б не лише перед українським, але й перед міжнародними судами. Ми вимагаємо правди!», – зазначають ініціатори петиції.

Автор петиції – Віталіна Тарасова, вдова Героя України, командира літака АН-30Б, який був збитий російськими найманцями в червні 2014 року, Костянтина Могилко. Серед ініціаторів також мати загиблого в літаку Іл-76 14 червня 2014 року Віталія Бондаренка Ніна; батько загиблого в Іл-76 Павла Ніконова Сергій; дружина Олександра Котова, який загинув у збитому літаку ІЛ-76, Тетяна.

Андрій Єрмак, керівник Офісу президента України Скріншот ОПУ

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак називає дезінформацією повідомлення про те, що бойовики ПВК «Вагнер» ​​опинилися в Білорусі в рамках операції українських спецслужб, але затримання зірвалося через витік інформації.

Керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов спростував інформацію про причетність СБУ до затримання бойовиків ПВК «Вагнер» в Білорусі.

Раніше головний редактор видання Цензор.НЕТ Юрій Бутусов заявив, що бойовиків «ПВК Вагнер» в Білорусі насправді планувала затримати Україна, але спецоперація зірвалася.

Журналістка Яніна Соколова опублікувала на YouTube-каналі записи з вербуванням бійців приватної російської військової компанії «Вагнер», яких затримали в Білорусі під Мінськом і згодом передали Росії.

Білорусь передала Росії раніше затриманих під Мінськом бойовиків приватної військової компанії «Вагнер». В офісі президента України висловили жаль з цього приводу, а секретар РНБО України Олексій Данилов назвав рішення білоруської влади не дружнім кроком щодо України, яка зібрала докази участі цих найманців у війні на Донбасі.

Як повідомлялось, 10 серпня президент України Володимир Зеленський закликав білорусів та органи влади країни до широкого діалогу задля збереження незалежності Білорусі і її руху до свободи і демократії після того, як білоруські силовики жорстко розігнали протестувальників, які не вірять у перемогу на президентських виборах Олександра Лукашенка.

Міністри закордонних справ Литви, Польщі та України – Люблінського трикутника – закликали владу Білорусі утриматися від застосування сили та звільнити всіх затриманих в ніч після президентських виборів. Міністри також висловили впевненість, що лише шляхом діалогу поточну ситуацію можна вирішити на благо народу та держави Білорусь.

Нагадаємо:

  • У ніч на 29 липня спецслужби Білорусі затримали в санаторії під Мінськом групу з 32 громадян РФ, причетних до діяльності ПВК «Вагнер», яка брала участь в російсько-українській війні на Донбасі і в бойових діях в Сирії в інтересах РФ. Олександр Лукашенко терміново зібрав засідання Ради безпеки, на якому доручив терміново звернутися «до відповідних структур РФ, щоб вони пояснили, що відбувається».
  • МЗС Білорусі передав Україні список затриманих під Мінськом бойовиків ПВК «Вагнер» і звернувся з проханням передати цей документ компетентним органам України для перевірки їх причетності до скоєння злочинів на українській території.
  • 5 серпня президент Володимир Зеленський обговорив із президентом Білорусі Олександром Лукашенком видачу Україні затриманих бойовиків, які воювали на Донбасі.
  • Генпрокуратура України звернулась до Генпрокуратури Білорусі із запитами про видачу 28 з 32 бойовиків ПВК «Вагнер», затриманих 29 липня під Мінськом.