В 2021 році зміниться формат ЗНО – УЦОЯО

Новини
Фото: investigator.org.ua

У 2021 році зовнішнє незалежне оцінювання проводитиметься з української мови і української мови та літератури.

Про це повідомляє пресслужба Українського центру оцінювання якості освіти.

Зазначається, що випускники, які закінчують у 2021 році школи і планують вступати, матимуть можливість самостійно вибирати, яку роботу виконуватимуть під час ЗНО: або сертифікаційну роботу з української мови, або сертифікаційну роботу з української мови та літератури.

Нагадаємо, раніше абітурієнти здавали українську мову і літературу як один іспит.

В українські виши в цьому році вступив 321 абітурієнтів з окупованого Криму і 1008 з непідконтрольних територій Донбасу.

Правозахисники нагадали, що вступна кампанія триває до 23 жовтня. Вони закликають уряд врегулювати до цієї дати перераховані проблеми абітурієнтів. Також вони закликають українську владу крім постанов, прийняти також і нормативно-правові акти, які би регулювали вступ абітурієнтів з окупованих територій до українських навчальних закладів.

Нагадаємо:

  • Верховна Рада прийняла запропонований президентом Володимиром Зеленським проект закону, який дозволяє дітям з тимчасово окупованих територій Донбасу і Криму вступати до вузів України без здачі зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО).
  • Міносвіти спільно з Мінреінтеграціі запустили кампанію щодо залучення абітурієнтів з тимчасово окупованих територій до українських вишів. Кампанія отримала назву «Тебе тут чекають», вона розповідає абітурієнтам з Криму й ОРДЛО про спрощені умови вступу до училищ, коледжів та вишів на підконтрольній Україні території.