Велика Британія та Україна домовилися про спільне виробництво ракетних катерів для ВМСУ

Новини

Велика Британія та Україна домовилися про спільне виробництво ракетних катерів для українських Військово-Морських Сил. Меморандум про посилення співпраці між Україною та Сполученим Королівством у військовій і військово-технічній сферах, що передбачає переоснащення ВМСУ, був підписаний 7 жовтня в присутності президента Володимира Зеленського, який перебуває у Великій Британії з офіційним візитом.

Про це повідомляє Офіс президента України.

«Міністр оборони України Андрій Таран та Державний секретар з питань оборони Великої Британії та Північної Ірландії Бен Уоллес підписали Меморандум про посилення співпраці між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії у військовій і військово-технічній сферах. Зокрема, Меморандум передбачає співпрацю в оборонній галузі», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, документ передбачає залучення фінансування Британського експортно-кредитного агентства у розмірі 1,25 млрд фунтів стерлінгів (1,6 млрд долл. за поточним курсом).

«Це має суттєво підвищити ефективність і скоротити терміни реалізації спільних проектів у оборонній сфері, що є критично важливим в умовах загострення ситуації, що триває в Чорноморському регіоні», – наголосили в Офісі глави держави.

За даними видання Європейська правда, домовленість, досягнута для підписання цього документа, передбачає, переоснащення українських флоту сучасними ракетними катерами, які сумісні зі стандартами НАТО і будуть здатні закрити потребу ВМСУ у кораблях такого класу в Чорному та Азовському морях.

У посольстві Великої Британії в Україні раніше підтвердили, що меморандум, який готується до підписання, передбачає «підтримку суднобудівних потужностей» в Україні. «Україна матиме можливість спостерігати та навчатися під час побудови перших кораблів у Британії, паралельно з модернізацією власного судновиробництва», – йдеться у коментарі пресвідділу дипмісії.

За даними Європейської правди, два перші корпуси катерів будуть виготовлені на британській верфі за участі фахівців українського підприємства-виробника (його має визначити Кабмін). Надалі все виробництво – від збирання корпусів до оснащення кораблів озброєнням – буде відбуватися в Україні, на верфі, яку уряд обере та погодить із британською стороною.

Як пише видання, з усіх суднобудівних заводів є один, на який Лондон не дасть згоди. Це – верф у Миколаєві, що входить до «Смарт-холдингу» олігарха і нардепа Вадима Новинського. «Ми не хочемо мати справу із заводом, що підконтрольний російським власникам», – заявив ЄП на умовах анонімності британський дипломат, що долучений до переговорів.

Допомога Британії ВМСУ не обмежиться побудовою восьми ракетних катерів. Так, у посольстві королівства, коментуючи запит ЄП щодо деталей контракту, наголосили, що зараз всіляко сприятимуть розбудові українських ВМС. «Британія очолить програму «Ініціатива з морської підготовки» для Військово-морських сил, яка розпочнеться у вересні. Це будуть багатонаціональні зусилля з розширення можливостей українських моряків», – йдеться у коментарі.

Для фінансування робіт уряд Сполученого Королівства надасть позику на 10 років на суму до 1,25 млрд фунтів стерлінгів. Кошти підуть також на побудову портової інфраструктури для базування цих кораблів в Очакові.

Як повідомлялось, за інформацією видання «Думская», Великобританія запропонвала будувати ударні ракетні катери за її проектом на одному з підприємств України і готова надати для цього довгостроковий кредит. У той же час керівництво українського Міноборони тиснуло на Командувача ВМСУ Олексія Неїжпапу, щоб він відмовився від пропозиції британців на користь нереалізованого вітчизняного проекту катера 30-ти річної давнини. У ВМС спростовали факт тиску на командувача українським флотом.

Нагадаємо:

  • Після того як відбулася незаконна анексія Криму, Росія почала повернення Україні захоплених у неї кораблів і суден ВМСУ, серед яких середній десантний корабель «Кіровоград», корвет «Вінниця» та плавбаза «Золотоноша», однак в червні 2014 року цей процес був зупинений.
  • До моменту одностороннього припинення РФ переговорів щодо повернення озброєнь, військової техніки та майна ВМСУ, з Криму було виведено: 3 бойових корабля, 32 судна забезпечення, 24 літаків та гелікоптерів, 1438 одиниць авто-, броне- та спецтехніки. У той же час на окупованій території залишилося: 11 бойових кораблів і катерів, 6 суден і катерів забезпечення, 3 літальних апарати, 2363 одиниці авто-, броне- та спецтехніки.
  • 3 липня 2016 року президент України Петро Порошенко заявив, що в результаті незаконної російської окупації Криму ВМСУ втратили близько 70% корабельного складу.