Уряд спрощує процедуру призначення пенсій

Новини
пенсии
Фото: УНІАН

Кабінет міністрів зробив ще один крок для спрощення роботи соціальної сфери: підтримав введення політики «єдиного звернення» для призначення пенсій. В уряді запевняють, що це скоротить бюрократичні процедури.

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, в Україні запрацює «політика одного звернення»

«Людині необхідно буде просто звернутися до Пенсійного фонду, а далі за зверненням самого Фонду або органів соціального захисту буде відкритий відповідний рахунок в банку. Відтепер не потрібно буде йти до Пенсійного фонду, потім в банк для відкриття рахунку, потім чекати, потім знову в банк», – повідомив Шмигаль.

Ощадбанк продовжив дію карток переселенців до 1 січня 2021 року через карантин і тимчасові обмеження, викликані COVID-19.

Правозахисники пояснюють, що після 1 листопада не буде припинятися виплата пенсій пенсіонерам зі статусом вимушено переміщених осіб, які живуть на окупованому Донбасі. Поширювана в так званих «ДНР» і «ЛНР» інформація про те, що пенсіонерам-переселенцям нібито необхідно обов’язково пройти ідентифікацію в Пенсійному фонді, приїхавши особисто на підконтрольну територію України, інакше після 1 листопада пенсія буде припинена, не відповідає дійсності.

Як повідомлялось, в Ощадбанку спростували інформацію сепаратистських ЗМІ так званої «ЛНР», які в останній тиждень залякують одержувачів українських пенсій зі статусом вимушено переміщених осіб, які проживають на окупованій території Донбасу, тим, що нібито продовжені до 1 листопада карти Ощадбанку заблокують, якщо з них три місяці не знімали гроші.

В Ощадбанку пояснили, чому у деяких пенсіонерів-ВПО знімається комісія при знятті готівки з пенсійної картки в банкоматах Ощадбанку і як цього можна уникнути.

Нагадаємо:

  • В Ощадбанку працює електронна черга для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) з Донецької і Луганської областей, які відтепер можуть отримати картку у зручний для них час.
  • Правозахисники нагадали про зміни в обслуговуванні переселенців в Ощадбанку під час карантину.
  • Карти Ощадбанку для внутрішньо переміщених осіб, що обслуговуються за тарифним пакетом «Мій рахунок», термін дії яких закінчується під час карантину, не блокуватимуться до 1 листопада 2020 року.
  • Незважаючи на те, що дію платіжних карт Ощадбанку продовжено до 1 листопада, переселенці масово скаржаться на те, що банкомати «з’їдають» такі картки.
  • Ощадбанк заблокував частину прострочених пенсійних карт, термін дії яких продовжувався до 1 жовтня у зв’язку введенням карантину в Україні. Зараз продовжено термін дії прострочених карт тільки для пенсіонерів, які мають статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО), за тарифним пакетом «Мій рахунок».