Україна та Туреччина домовились про передачу технологій та будівництво корветів і ударних безпілотників для ВМСУ

Новини
Протичовновий корвет типу Ada ВМС Туреччини Фото: Facebook ВМС ЗС України

Україна та Туреччина підписали угоди про передачу технологій та виробництво протичовнових корветів типу Ada і ударних безпілотних авіаційних комплексів типу Bayraktar для потреб ВМСУ.

Підписання відбулось в рамках візиту турецької делегації на чолі з президентом Директорату оборонної промисловості Турецької Республіки Ісмаїлом Деміром до Міноборони України, повідомляє служба зв’язків з громадськістю Командування ВМС ЗСУ.

«14 грудня між Україною та Туреччиною було підписано угоди про передачу технологій та виробництво протичовнових корветів типу Ada і ударних безпілотних авіаційних комплексів типу Bayraktar, для потреб Військово-Морських Сил Збройних Сил України … Туреччина і Україна мають дуже багато спільних напрямків співробітництва у оборонній галузі, зазначені проекти, покликані посилити бойові спроможності національного флоту», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, це перші прямі домовленості у рамках нещодавно підписаного Меморандуму між Кабінетом Міністрів України та Урядом Турецької Республіки, в якому, зокрема, було окреслено наміри започаткувати та імплементувати спільні проєкти з будівництва бойових кораблів, безпілотних літальних апаратів та всіх видів турбінних двигунів.

«Завдяки нашим партнерам, ми стрімко набуваємо спроможності та рухаємося до стандартів НАТО. Безпілотний комплекс буде застосовуватись з метою підвищення безпеки у Чорноморській та Азовській операційній зоні та матиме збільшену дальність польоту», – зазначив командувач ВМСУ Олексій Неїжпапа.

Нагадаємо:

  • В січні 2017 року начальник Генерального штабу Віктор Муженко повідомив, що будівництво нового українського корвету гальмується через відсутність іноземних комплектуючих.
  • В лютому 2017 року Україна оголосила про відновлення програми зі створення нового корвета для ВМСУ.
  • У квітні 2019 року експерт з питань оборонного будівництва та безпеки фонду «Майдан закордонних справ» Олександр Поліщук повідомив Центру журналістських розслідувань, що іноземні партнери, які брали участь в українській програмі будівництва корветів, призупинили виконання всіх контрактів через високий рівень корупції в Україні.
  • В жовтны 2019 року головний військовий прокурор Віктор Чумак розпочав кримінальне провадження за фактами можливих зловживань чиновниками Міноборони під час реалізації держпрограми будівництва корветів для Військово-морських Сил України, що призвело до втрати майже 85 млн грн.