Завершено розслідування стосовно сина Гладковського у справі про корупцію в оборонній сфері

Новини
Ігор Гладковський Фото: tyzhden.ua

Завершено розслідування стосовно Ігоря Гладковського – сина екс-заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, – який підозрюється в одержанні неправомірної вигоди в справі про корупційну схему поставки товарів підприємствам «Укроборонпрому» з використанням ТОВ «Оптімумспецдеталь» та інших підприємств.

Про це повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

«Завершено досудове розслідування за підозрою особи в одержанні 950 тис. грн неправомірної вигоди за вплив на ухвалення рішення генеральним директором Державної компанії «Укрспецекспорт». 28 грудня 2020 року стороні захисту відкрито матеріали слідства для ознайомлення перед скеруванням обвинувального акта до суду. Дії особи кваліфіковані за ч.2 ст.369-2 КК України («Зловживання впливом»)», – йдеться в повідомленні.

Слідство встановило, що підозрюваний разом з низкою осіб в 2015-2017 роках реалізували схему з постачання товарів невідомого походження підприємствам ДК «Укроборонпром» із використанням ТОВ «Оптимумспецдеталь» та інших суб’єктів господарювання.

«Завдяки зусиллям підозрюваного, ТОВ «Оптимумспецдеталь» отримувало преференції під час укладення договорів та розрахунків з підприємствами «Укроборонпрому». За що він отримував неправомірну вигоду, яка, за домовленостями, мала становити 50% від загальної суми незаконно отриманого прибутку учасників схеми. У такий спосіб лише за одним договором підозрюваниий отримав 950 тис. грн. неправомірної вигоди. Однак, на переконання слідства, це не єдиний випадок протиправної діяльності — решту фактів наразі досліджують», – розповіли в НАБУ.

Всього слідство встановило вісьмох учасників корупційної схеми, реалізованої за участю ТОВ «Оптімумспецдеталь». З них двоє людей засуджені, троє – на лаві підсудних, ще троє залишаються підозрюваними. За час дії схеми «Укроборонпрому» були поставлені товари на 165 млн грн, при цьому бюджет недоотримав понад 49 млн грн податку на додану вартість і податку на прибуток.

Як повідомлялось, 21 грудня НАБУ і САП повідомили про підозру фігуранту розслідувань Bihus.Info Ігорю Гладковському. Cина ексзамсекретаря РНБО Олега Гладковського підозрюють у зловживанні впливом на директора ДК «Укрспецекспорт» – задля реалізації схеми з постачання деталей на підприємства державного концерну «Укроборонпром».

Нагадаємо:

  • Команда журналістських розслідувань Bihus.Info, опублікувала матеріал про масштабні розкрадання в «Укроборонопромі», до якої причетні посадові особи, наближені до президента Петра Порошенка. Зокрема син першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Олега Гладковського Ігор, його друг і безнес-партнер Віталій Жуков, а також Андрій Рогоза з 2016 року продавали українським оборонним підприємствам запчастини для військової техніки з націнкою до 300%. Товар вони завозили з території РФ контрабандним шляхом або ж купували на складах військових частин в Україні. Зокрема як «прокладку» вони використовували підприємство Порошенка «Кузня на Рибальському», через яку провели 70 мільйонів гривень від угоди з Київським бронетанковим заводом.