Указ Зеленського про відсторонення Тупицького юридично нікчемний і має бути скасований – КСУ

Новини
Фото: Reuters

Конституційний Суд України заявляє, що суддя Олександр Тупицький зобов’язаний продовжувати виконувати свої службові обов’язки голови КСУ, оскільки указ президента Володимира Зеленського про його відсторонення порушує Конституцію і закон про Конституційний суд, а тому є юридично нікчемним і має бути скасований.

Як повідомляє Правовий департамент Секретаріату КСУ, видавши указ, президент вийшов за межі своїх конституційних повноважень і порушив приписи ст.1, 6, 8, 19, 106, 147, 149, 153 Конституції України.

«З конституційно-правової точки зору Указ Президента України «Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України» від 29 грудня 2020 року № 607/2020 є юридично нікчемним і не може підлягати виконанню, оскільки він виданий Президентом України з перевищенням його конституційних повноважень, суперечить конституційним засадам організації державної влади в Україні, конституційним принципам діяльності Конституційного Суду України, посягає на конституційно-правовий статус судді Конституційного Суду України», – йдеться в заяві на сайті КСУ.

У Суді зазначили, що цей указ фактично є протиправним втручанням у діяльність судді КСУ, перешкоджанням виконанню ним своїх службових обов’язків, що тягне за собою передбачену законом юридичну відповідальність.

«Виходячи з цього, суддя Конституційного Суду України О. Тупицький зобов’язаний продовжувати виконувати свої службові обов’язки відповідно до Конституції України та Закону України «Про Конституційний Суд України», а Президент України – негайно скасувати свій Указ 607/2020 від 29 грудня 2020 року», – наголосили в КСУ.

Як повідомлялось, 28 грудня Офіс генпрокурора направив поштою повідомлення про підозру Олександру Тупицькому через його неявку на процесуальні дії. Тупицького підозрюють у підкупі свідка і введенні в оману суду шляхом завідомо неправдивого показання свідка. Також Офіс генпрокурора направив клопотання Зеленському про відсторонення Тупицького з посади судді строком на два місяці.

29 грудня 2020 року президент Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення Олександра Тупицького від посади судді Конституційного Суду строком на два місяці.

Нагадаємо:

  • 27 жовтня 2020 року КСУ визнав такою, що не відповідає Конституції, статтю 366-1 Кримінального кодексу України, що встановлює кримінальне покарання за недостовірне декларування осіб, уповноважених на виконання державних функцій.
  • Рішення також визнає неконституційними положення закону «Про запобігання корупції», зокрема положення про відкритий доступ до декларацій, положення щодо контролю та перевірки декларацій та положення про відповідальність за корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення.
  • Верховна Рада 15 грудня повернула Національному агентству з питань запобігання корупції (НАЗК) повноваження з перевірки декларацій, які були заблоковані Конституційним судом. Однак у НАЗК є три суттєві зауваження до ухвалених парламентом законів.